Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Fed nog onvoldoende vertrouwen voor eerste renteverlaging – Notulen

Fed nog onvoldoende vertrouwen voor eerste renteverlaging – Notulen
3 jul 2024 om 20:34

 De Federal Reserve wil meer zekerheid dat de inflatie naar het gewenste niveau daalt, alvorens de rente te verlagen. Dit bleek uit de notulen van de bijeenkomst van de Fed op 11 en 12 juni die woensdag werden vrijgegeven.

“Deelnemers bevestigden dat meer gunstige data nodig waren om meer vertrouwen te krijgen dat de inflatie duurzaam richting de 2 procent beweegt”, zo stond in de notulen.

Tijdens de vergadering medio juni handhaafde de Fed de rente op 5,25 tot 5,50 procent, een unaniem besluit. Nog altijd is het wachten op de eerste renteverlaging van de Fed.

Uit de notulen bleek dat de Amerikaanse economie op dat moment in een solide tempo groeide. En ook de arbeidsmarkt blijft solide, met een aanhoudende sterke banengroei. “De werkloosheid steeg iets, maar was nog altijd laag”, aldus de centrale bank.

De Fed voorziet dat de economie goed blijf groeien. De werkloosheid zal weer iets teruglopen.

Een “verdere afkoeling” van de arbeidsmarkt is wellicht nodig, stelden de deelnemers aan de vergadering. Maar de meeste leden dachten dat de economische groei “geleidelijk zal afkoelen”. De meesten vonden ook dat het huidige monetaire beleid “restrictief” is.

Verder was de inflatie flink gedaald ten opzicht van een jaar eerder. “Maar meer progressie richting de inflatiedoelstelling van 2 procent bleef bescheiden in de laatste maanden.”

De Amerikaanse centrale bank verwacht dat de inflatie en de kerninflatie in 2026 dichtbij de doelstelling van 2 procent zullen liggen.

Indien de inflatie echter hardnekkig blijft, dan moet de rente wellicht weer omhoog, waarschuwden verschillende Fed-leden tijdens de vergadering. Maar sommige deelnemers benadrukten de noodzaak om geduldig te zijn.

Een aantal bankiers vulde aan dat de Fed klaar moet staan om in actie te komen “tegen onverwachte economische zwakte”.

De deelnemers besloten dat bij het bepalen van het juiste monetaire beleid, zij de nieuwe macrocijfers nauwlettend zullen blijven bestuderen en hiervan laten afhangen of de Fed in actie moet komen.

Uit de ‘dot plot’ bleek medio juni dat de Fed rekent op 1 renteverlaging in 2024.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.