Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursblik: analisten positief gestemd over winsten in tweede kwartaal

Beursblik: analisten positief gestemd over winsten in tweede kwartaal
4 jul 2024 om 17:10

 Bij de halfjaarcijfers worden hogere winsten per aandeel verwacht voor Europese bedrijven. Dat meldde Bank of America in een rapport.

De analisten van de bank wezen erop  dat door de consensus verwacht wordt dat de winst per aandeel in het tweede kwartaal positief zal worden, na vijf kwartalen van negatieve groei.

Sell-side-analisten verwachten een ommekeer in de winstcyclus, waarbij de winst per aandeel in de Stoxx 600 naar verwachting met 3 procent zal stijgen op jaarbasis, vergeleken met -3 procent in het eerste kwartaal, aldus de Amerikaanse bank

Dit zou de eerste positieve uitkomst zijn sinds het vierde kwartaal van 2022, ondersteund door een verwachte omzetgroei van 2 procent en een stijging van de marges met 1 procentpunt. 

Op sectorniveau wordt de stijging vooral door de energiesector, die naar verwachting voor het eerst sinds het vierde kwartaal van 2022 een positieve bijdrage zal leveren aan de winsten op marktniveau en, in mindere mate, door nutsbedrijven en telecombedrijven, die zullen bijdragen aan de groei van de winstcijfers.

Volgens de analisten van Bank of America heeft de financiële sector naar verwachting voor het eerst in twee jaar een negatieve invloed op de indexwinsten.

De schattingen voor het tweede kwartaal van de Stoxx 600 zijn sinds begin april met 3 procent naar boven bijgesteld, geholpen door een beter dan gevreesd winstseizoen in het eerste kwartaal. De economische verrassingen in het eurogebied waren gedurende het grootste deel van het tweede kwartaal positief, consistent met winst per aandeel die ongeveer 54 procent van de tijd hoger uitviel dan was verwacht, maar weinig veranderd ten opzichte van het voorgaande seizoen en in lijn met het historisch gemiddelde.

Bank of America verwacht dat de mondiale groei zal vertragen, nu de belangrijkste motor van de mondiale versnelling sinds 2022, te weten de Amerikaanse consument, begint te sputteren.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.