Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europa zet invoertarieven op elektrische voertuigen uit China

Europa zet invoertarieven op elektrische voertuigen uit China
4 jul 2024 om 11:36

 De Europese Commissie stelt voorlopige invoertarieven in op elektrische batterijvoertuigen (BEV) uit China. Dit meldde de toezichthouder van de Europese Unie donderdag, negen maanden nadat het een onderzoek instelde naar oneerlijke subsidies verstrekt door Beijing.

“Op basis van het onderzoek heeft de Commissie geconcludeerd dat de waardeketen van BEV’s in China profiteert van oneerlijke subsidiëring, waardoor BEV-producenten in de EU economische schade dreigen te lijden. In het onderzoek zijn ook de waarschijnlijke gevolgen en het effect van deze maatregelen op importeurs, gebruikers en consumenten van BEV’s in de EU onderzocht”, zei de Commissie in een toelichting.

De invoerrechten die van toepassing zijn op de drie in de steekproef opgenomen Chinese producenten zijn 17,4 procent op voertuigen van BYD, 19,9 procent voor Geely-voertuigen en 37,6 procent op voertuigen van SAIC.

Voor andere BEV-producenten in China, die aan het onderzoek meewerkten maar niet in de steekproef waren opgenomen, geldt een gemiddeld tarief van 20,8 procent, volgens de Commissie. Het invoertarief voor andere Chinese ondernemingen die niet meewerkten aan het onderzoek bedraagt 37,6 procent.

Ondanks de aangekondigde invoertarieven, blijft de EU wel in overleg met Beijing.

“De contacten op technisch niveau worden voortgezet met het oog op een met de Wereldhandelsorganisatie verenigbare oplossing die op passende wijze tegemoetkomt aan de bezorgdheid van de Europese Unie. Elk onderhandeld resultaat van het onderzoek moet de vastgestelde schadelijke vormen van subsidiëring doeltreffend aanpakken”, volgens de Commissie.

De EU-lidstaten moeten nog stemmen over de importtarieven en ook belanghebbenden kunnen zich nog uitspreken. Definitieve maatregelen gelden voor vijf jaar en kunnen worden verlengd na een gemotiveerd verzoek en een daaropvolgende herziening.

De Commissie kan Tesla, dat ook elektrische voertuigen produceert in China, alsnog importtarieven opleggen na gedegen onderzoek.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Johnson & Johnson

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.