Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Rustige start AEX voorzien op Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag

Rustige start AEX voorzien op Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag
4 jul 2024 om 07:56

 De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een licht hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong 0,2 procent in het groen.  

De aandelenmarkten in Europa sloten woensdag hoger, na een rustige handelsdag in aanloop naar de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag die Wall Street vandaag gesloten houdt. Op Beursplein 5 koerste de AEX index onder aanvoering van chipaandelen 0,7 procent hoger op een slotstand van 931,09 punten. Dat is circa 3 punten onder de hoogste stand ooit.

Woensdag vond Wall Street tijdens een halve handelsdag ook de weg omhoog, met techbeurs Nasdaq als uitblinker met een stijging van bijna een procent. Zowel de S&P 500 als de Nasdaq sloten op de hoogste stand ooit. 

Na het slot op Wall Street werden de notulen van het laatste rentebesluit van de Federal Reserve vrijgegeven. Hieruit kwam naar voren dat de Fed meer zekerheid wil dat de inflatie naar het gewenste niveau daalt, alvorens de rente te verlagen.

“Deelnemers bevestigden dat meer gunstige data nodig waren om meer vertrouwen te krijgen dat de inflatie duurzaam richting de 2 procent beweegt”, zo stond in de notulen.

Een “verdere afkoeling” van de arbeidsmarkt is wellicht nodig, stelden de deelnemers aan de vergadering. Maar de meeste leden dachten dat de economische groei “geleidelijk zal afkoelen”. De meesten vonden ook dat het huidige monetaire beleid “restrictief” is.

Tijdens de vergadering medio juni handhaafde de Fed de rente op 5,25 tot 5,50 procent, een unaniem besluit. Nog altijd is het wachten op de eerste renteverlaging van de Fed.

De Aziatische beurzen koersten vanochtend overwegend hoger, met de beurs in Sydney als koploper met een winst van meer dan een procent. 

Tokio en Seoel winnen daarnaast circa driekwart procent, terwijl de Shanghai Composite krap een half procent prijsgeeft.

In Japan koerste de breed samengestelde Topix index, waar alle bedrijven zijn opgenomen die op de beurs van Tokio staan genoteerd, naar zijn hoogste stand ooit. Daarmee werd het stokoude record uit december 1989 uit de boeken geschreven. 

Ook de Taiwanese beurs doorbrak vanochtend dankzij koerswinsten voor de halfgeleideraandelen zijn hoogste stand ooit.

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de Britse verkiezingen. Zondag volgt de tweede ronde van de Franse verkiezingen.

Bedrijfsnieuws

Jefferies verhoogde het advies voor OCI van Houden naar Kopen, bij handhaving van het koersdoel op 29,00 euro.

Arcadis werkt mee aan de renovatie van de Krammersluizen bij Bruinisse. Financiële details werden niet gemeld.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 sloot woensdag 0,5 procent hoger op 5.537,02 punten. Techbeurs Nasdaq steeg 0,9 procent tot 18.188,30 punten, maar de Dow Jones-index bleef dicht bij huis en sloot 0,1 procent lager op 39.308,00 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.