Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursupdate: recordjacht AEX houdt aan

Beursupdate: recordjacht AEX houdt aan
5 jul 2024 om 11:33

 De Amsterdamse beurs noteerde vrijdagdonderdag rond de klok van half twaalf 0,5 procent hoger op 939,39 punten.

Opnieuw werden vanochtend bij de opening van de handel weer records aangescherpt. De AEX steeg al tot net boven de 940 punten.

Het kan niet op dit jaar voor beleggers. De AEX is al ruim 19 procent gestegen, vooral te danken aan de chippers.

 

Klik hier voor: bijzonder goed jaar voor aandelenbeleggers

Inmiddels is het ook zo dat slecht nieuws als goed nieuws wordt gezien, omdat in  dat geval de centrale bankiers wellicht sneller de rente kunnen verlagen. Wiersma wees op een tegenvallende inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse dienstensector, die in juni een onverwacht sterke krimp vertoonde en zelfs daalde tot het laagste niveau sinds de coronacrisis in 2020.

Beleggers beoordeelden de inkoopdata als “slecht nieuws is goed nieuws”, volgens Wiersma, waarbij de kans op een renteverlaging door de Federal Reserve in september steeg van 62 naar 72 procent. Maar de notulen van de laatste vergadering van de Fed in juni, toonden een nog altijd voorzichtige Fed, die eerst een verdere daling van de inflatie wil zien alvorens de rente te verlagen.

Daarom zal er vandaag ook veel aandacht zijn voor de cijfers over de Amerikaanse banenmarkt, gezien het mandaat van de Fed is om niet alleen voor prijsstabiliteit te zorgen, maar ook voor volledige werkgelegenheid. Indien de banenmarkt verder verzwakt, dan zou dat de Fed een reden kunnen geven om toch sneller te gaan verruimen.

Voor de maand juni wordt gerekend op een banengroei van minder 200.000, een stabiele werkloosheid van 4,0 procent en een loongroei op jaarbasis van 3,9 procent, tegenover 4,1 procent in mei.

De olieprijzen voor Brent olie bereikten donderdag hun hoogste niveau sinds april en bleven boven de 87 dollar, nadat cijfers van de dag ervoor een daling van de Amerikaanse voorraden lieten zien.

De rentes bleven dicht bij huis en de euro/dollar steeg licht naar 1,0826.

Het Britse pond noteerde licht hoger ten opzichte van de dollar en euro, na de weinig verrassende overwinning van de Labour partij bij de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen was het Adyen die vrijdagochtend aan kop ging met een winst van 2,7 procent. Uiteraard deden de chippers ook weer mee na de prima resultaten van Samsung. ASML won 1,4 procent, ASMI 0,9 procent en Besi 0,6 procent.

AkzoNobel steeg 0,5 procent, ondanks een koersdoelverlaging van Degroof Petercam. Het was de zoveelste verlaging voor Akzo door een analist.

Shell verloor 0,4 procent, nadat het bedrijf een eerste inzicht had gegeven in de resultaten in het tweede kwartaal. Bij Integrated Gas rekent Shell op een resultaat vergelijkbaar met het tweede kwartaal van 2023, maar lager dan in de eerste drie maanden van dit jaar. Verder zei Shell te verwachten dat de resultaten bij Marketing in lijn zullen zijn met het eerste kwartaal. Ook maakte Shell vrijdag melding van een papieren afschrijving van 1,5 tot 2 miljard dollar, vooral op de activa in Singapore, maar ook op die in Rotterdam. Analisten van ING spraken van een positieve update door Shell.

 In de AMX won TKH Group 5,6 procent. Berenberg verhoogde het koersdoel voor TKH van 50,00 naar 55,00 euro met een herhaling van het koopadvies. Er lijkt zicht op een margeverbetering in 2025, aldus de bank.

Just Eat Takeaway won vandaag 2,4 procent.

OCI, Fugro en Basic-Fit bungelden onderaan met verliezen van ongeveer 0,4 procent.

In de AScX won Azerion 2,6 procent, gevolgd door Heijmans met een winst van 1,5 procent. Theon International verloor 1,3 procent en de rode lantaarn was voor NX Filtration met een verlies van 2,5 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Bayer

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.