Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen hoger rond middaguur

Europese beurzen hoger rond middaguur
5 jul 2024 om 12:07

 De aandelenmarkten in Europa noteerden vrijdag rond het middaguur hoger, na een weinig verrassende uitslag van de parlementsverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk en in afwachting van het Amerikaanse banenrapport dat vanmiddag verschijnt.

De Stoxx Europe 600 index steeg 0,4 procent tot 519,82 punten. De Duitse DAX liet een winst optekenen van 1,0 procent op 18.626,66 punten. De Franse CAC 40 won 0,5 procent bij een stand van 7.731,83 punten. De Britse FTSE steeg 0,3 procent op 8.263,00 punten.

Volgens de laatste voorspellingen zal Labour zo’n 410 zetels halen in het Britse parlement, ruim voldoende voor een absolute meerderheid in het Lagerhuis, dat 650 zetels telt. De Conservatieven behaalden het slechtste resultaat in de geschiedenis van de partij, met naar verwachting slechts 119 zetels.

“De kortetermijnimplicaties voor de markten lijken beperkt; we blijven uitgaan van de eerste renteverlaging van de Bank of England in augustus”, zeiden analisten van Nomura. “Maar de omvang van de overwinning van Labour zou uiteindelijk kunnen leiden tot een gedurfder fiscaal beleid”, aldus de Japanse bank. Labour wil vooralsnog een zuinig begrotingsbeleid voeren.

Op weekbasis liggen de Europese beurzen op koers voor mooie winsten. De DAX kan zo’n 2 procent stijgen en de Franse CAC 40 zelfs meer dan 3 procent, in aanloop naar de tweede ronde van de Franse verkiezingen, waarbij wordt verwacht dat de partij van Le Pen geen absolute meerderheid zal krijgen.

“Voor beleggers lijkt het kopen van Franse aandelen en obligaties een mooie kans na de koersval sinds begin juni”, zei investment manager Simon Wiersma van ING. “Zoals zo vaak bieden tijdelijke koersdips als gevolg van angst voor verkiezingsuitslagen een uitgelezen kans om (bij) te kopen.”

Op macro-economisch vlak was er vanochtend aandacht voor de industriële productie in Duitsland. In mei daalde de productie met 2,5 procent op maandbasis, waar economen rekenden op een daling met slechts 0,2 procent. In april daalde de productie licht. De Franse productie daalde met 2,1 procent, na een productiestijging van 0,6 procent een maand eerder. 

De detailhandelsverkopen in de eurozone zijn in mei minder hard gestegen dan verwacht. Op maandbasis stegen de detailhandelsverkopen met 0,1 procent, na een daling met 0,2 procent in april. Economen rekenden voor mei op een stijging van 0,4 procent.

Het belangrijkste macro-item van de dag is het Amerikaanse banenrapport. Gerekend wordt op een banengroei van minder dan 200.000. ING denkt dat alleen een banengroei van minder dan 150.000 ervoor kan zorgen dat de renteverwachtingen verschuiven.

De euro/dollar handelde vrijdag 0,1 procent hoger op 1,0826, terwijl het Britse pond 0,2 procent hoger stond op 1,2780 dollar. Het pond noteerde ten opzichte van de euro fractioneel hoger op 1,1802.

De olieprijzen stabiliseerden, terwijl de Europese obligatierentes licht daalden, net als die in de VS.

Bedrijfsnieuws

In Londen stonden de banken onder druk, hoewel de verliezen beperkt bleven. HSBC daalde wel met meer dan 1 procent. Verder leverden BP en Shell tot 0,5 procent in. Shell kwam volgens ING wel met een positieve update over het tweede kwartaal in aanloop naar de cijfers op 1 augustus.

Retailers en huizenbouwers gingen aan kop in de FTSE, met plussen van circa 4 tot 5 procent voor Taylor Wimpey, Persimmon en Ocado.

Infineon ging aan kop in de Duitse DAX met een winst van 3,0 procent en ook Zalando deed goede zaken. Verliezen waren er nauwelijks in Frankfurt. Deutsche Boerse daalde 0,8 procent. Ook Rheinmetall, dat eerder in de week nog flink in de lift zat na het binnenhalen van een grote opdracht in Italië, verloor licht terrein.

Europese chipaandelen zaten ook elders in de lift, na een positieve update van Samsung. ASML won 1,5 procent in Amsterdam en STMicroelectronics steeg in Parijs bijna 3 procent. Eurofins Scientific ging aan kop in de CAC 40, met een winst van ruim 4 procent.

Ook op de Franse beurs waren de verliezen beperkt. Air Liquide leverde 0,7 procent in en BNP Paribas daalde licht, net als TotalEnergies.

Bpost steeg anderhalf procent in Brussel, maar staat op weekbasis 7 procent in de min na een winstwaarschuwing. Het Belgische postbedrijf kreeg vrijdag een koersdoelverlaging van Jefferies.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag een afwachtende opening tegemoet. Rond lunchtijd noteerden de futures op de S&P 500 fractioneel hoger.

Donderdag was Wall Street gesloten vanwege de viering van Onafhankelijkheidsdag in de VS.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • Air Liquide
    * *
  • BE20
    * *
  • BNP Paribas
    * *
  • Deutsche Boerse
    * *
  • FR40
    * *
  • ING Groep
    * *
  • PORT20
    * *
  • Royal Dutch Shell
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.