Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen overwegend lager gesloten

Europese beurzen overwegend lager gesloten
5 jul 2024 om 18:34

 De Europese beurzen zijn vrijdag overwegend lager gesloten, na de weinig verrassende uitkomst van de parlementsverkiezingen in het VK en een iets sterker dan verwacht Amerikaans banenrapport.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,2 procent tot 516,60 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,1 procent op 18.457,45 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,3 procent op 7.675,62 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,5 procent lager op 8.203,93 punten.

De werkgelegenheid in de VS is in juni met 206.000 banen gegroeid, terwijl de markt rekende op een banengroei van 200.000 banen. De werkloosheid kwam uit op op 4,1 procent. De loongroei kwam op maandbasis uit op 0,1 procent en op jaarbasis op 3,86 procent.

“De lat lag veel lager”, zei marktanalist Naeem Aslam van Zaye Capital Markets, “en het feit dat de banengroei hoger uitkwam dan verwacht, maakt niet veel uit”, voegde hij toe. “Wat het verschil maakt is het werkloosheidscijfer, dat steeg, waardoor de Fed nog meer onder druk komt te staan om de rente eerder vroeger dan later te verlagen”, aldus Aslam.

De markten waren niet enorm geïnteresseerd in de Britse verkiezen, waar de Labour Party ruimschoots won van de Conservatieven, zei Royal London Asset Management.

“In tegenstelling tot de situatie in Frankrijk – waar komend weekeind de tweede ronde van de parlementsverkiezingen zal plaatsvinden, stond de uitslag van de verkiezingen in Groot-Brittannië nooit echt ter discussie en omdat macro-economische beleidsverschillen tussen de belangrijkste partijen klein zijn”, voegde de vermogensbeheerder toe.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag tevens bekend dat de detailhandelsverkopen in de eurozone in mei op maandbasis zijn gestegen met 0,1 procent, waar een toename van 0,4 procent was verwacht. Op jaarbasis stegen de verkopen met 0,3 procent.

De Franse industriële productie is in mei op maand- en jaarbasis gedaald met respectievelijk 2,1 procent en 0,4 procent. In Duitsland daalde de industriële productie eveneens, op maandbasis met 2,5 procent en op jaarbasis met 6,6 procent.

De olieprijs noteerde vrijdag 0,3 procent hoger op ruim 84 dollar per vat.

De euro/dollar noteerde op 1,0828. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0811 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0810 op de borden.

Bedrijfsnieuws

In Londen stonden financials onder druk. HSBC daalde circa 2,6 procent, Prudential verloor 1,6 procent en Barclays noteerde 1,9 procent lager. Standard Chartered daalde 2,0 procent. Verder leverden BP en Shell tot 1,6 procent in. Shell kwam volgens ING wel met een positieve update over het tweede kwartaal in aanloop naar de cijfers op 1 augustus.

Huizenbouwers gingen aan kop in de FTSE. Taylor Wimpey steeg 2,4 procent, Persimmon won 2,2 procent en Barrat Developments noteerde 2,4 procent hoger.

In Frankfurt won Continental 3,9 procent, nadat de bandenproducent donderdag met een positieve update kwam over het tweede kwartaal en toen ook al in de lift zat, Sartorius steeg 2,7 procent en Vonovia noteerde 2,1 procent hoger. Rheinmetall daalde 4,8 procent.

Europese chipaandelen zaten in de lift, na een positieve update van Samsung. ASML won 0,9 procent in Amsterdam en STMicroelectronics steeg in Parijs 2,2 procent. Infineon won 2,9 procent. Eurofins Scientific steeg 4,4 procent.

In Parijs steeg Engie 1,4 procent, Air Liquide daalde 1,2 procent en Schneider Electric noteerde eveneens 1,2 procent lager. 

Bpost steeg in Brussel 1,3 procent, maar ging op weekbasis zo’n 8 procent in de min na een winstwaarschuwing. Het Belgische postbedrijf kreeg vrijdag een koersdoelverlaging van Jefferies.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent hoger op 5.549,21 punten. De Dow Jones index noteerde vlak en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,6 procent in het groen.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • Ajax
    * *
  • Apple Inc.
    * *
  • Dow Inc.
    * *
  • Goldman Sachs
    * *
  • Microsoft Corp
    * *
  • NED25
    * *
  • NLMID
    * *
  • Nvidia Corp
    * *
  • Rabobank Certificaten
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.