Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

AEX scherpt record aan in eerste week van juli

AEX scherpt record aan in eerste week van juli
6 jul 2024 om 12:22

 De Amsterdamse beurs wist afgelopen week zijn record aan te scherpen tot bijna 935 punten met een intraday piek van zelfs 940 punten, en ook terreinwinst te boeken ten opzichte van de laatste dagen van juni. Richting het weekend nam de AEX wel gas terug. Op een slot van 933,76 punten op vrijdag won de AEX op weekbasis 1,1 procent. Vorige week vrijdag sloot de hoofdgraadmeter op 923,85 punten, toen een verlies van 0,2 procent.

Na een winst van ruim 17 procent in de eerste zes maanden van 2024, begonnen beleggers de nieuwe maand vooral opgelucht nadat uit de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk bleek dat het extreem-rechtse Rassemblement national van Marine Le Pen waarschijnlijk geen meerderheidsregering kan vormen.

“Vooraf was gevreesd voor een grote (absolute) meerderheid voor de partij van Le Pen of voor links, maar dat is dus niet gebeurd. Zondag 7 juli is de tweede en beslissende stemronde”, zei investment manager Simon Wiersma van ING.

De Franse tienjaarsrente noteerde vrijdag rond het slot op 3,191 procent, terwijl de Duitse variant op 2,571 procent stond. Richting het weekend, en dus de tweede ronde van de Franse verkiezingen, was de zogeheten spread daarmee 62 punten. Het verschil was voorafgaand aan de eerste ronde nog bijna 80 punten.

De Britse parlementsverkiezingen leverden geen verrassing op. Labour kan zoals verwacht rekenen op een absolute meerderheid in het 650-koppige Lagerhuis, terwijl de Conservatieven het slechtste resultaat in de geschiedenis van de partij hebben behaald.

Volgens ING was de overwinning van Labour volledig ingeprijsd en heeft die vooralsnog ook weinig impact op het rentebeleid van de Bank of England. ING verwacht een eerste renteverlaging nog altijd in augustus.

Verder was er afgelopen week aandacht voor inflatiecijfers uit de eurozone en een paneldiscussie met ECB-voorzitter Christine Lagarde en haar Amerikaanse collega Jerome Powell tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Europese Centrale Bank in het Portugese Sintra.

Powell zei daar dat de Fed veel vooruitgang heeft geboekt op het gebied van inflatie, maar er is meer vertrouwen nodig dat de inflatie duurzaam omlaag gaat, voordat de rente kan worden verlaagd.

“Ik ga hier geen specifieke data noemen”, antwoordde Powell op de vraag of de Fed de rente in september zal verlagen. Toch is de kans op een verlaging in september toegenomen, nadat de inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse dienstensector onverwacht zwak bleek.

Het belangrijke banenrapport uit de VS bevatte vrijdag geen grote verrassingen. De banengroei kwam in juni uit op 206.000, met een werkloosheid van 4,1 procent en een loongroei op jaarbasis van 3,86 procent. Gerekend werd op een banengroei van circa 200.000, een stabiele werkloosheid van 4,0 procent en een loongroei op jaarbasis van 3,9 procent, tegenover 4,1 procent in mei.

“De Fed zou redelijk blij moeten zijn met dit rapport, omdat het past in het verhaal van een zachte landing. De economie voegt banen toe, maar het tempo vertraagt en er ontstaat ruimte in de economie met een stijgende werkloosheid. Hierdoor koelt de loonstijging af, wat de inflatie richting de 2 procent zou moeten brengen”, zeiden economen van ING.

Daardoor neemt de kans “op een renteverlaging door de Fed in september verder toe”, aldus ING.

Lagarde leek in Sintra te hinten op een pauze, nadat de ECB de rente in juni voor het eerst verlaagde, maar sprak zich niet specifiek hierover uit. Economen van ING verwachten dat de ECB pas september een volgende renteverlaging zal overwegen.

“Voor de ECB wordt de zomer dus relatief saai. Men kan het zich veroorloven om niet nog een renteverlaging door te voeren op basis van de te hoge kerninflatie en de sterke arbeidsmarkt, en zal waarschijnlijk gewoon de binnenkomende gegevens over lonen, inflatie en groei afwachten”, aldus ING.

Afgelopen week werd bekend dat de inflatie in de eurozone in juni is uitgekomen op 2,5 procent, tegenover 2,6 procent in mei. Dat was ook verwacht. De kerninflatie, voor de Europese Centrale Bank een belangrijke graadmeter, bleef staan op 2,9 procent, waar de markt uitging van een daling tot 2,8 procent. Verder bleef de diensteninflatie onverminderd hoog op 4,1 procent.

Lagarde erkende dat de diensteninflatie hardnekkig blijft en dat dit onder meer te maken heeft met de hoge lonen. Toch gaat het met de inflatie in de eurozone de goede kant op, maar is het nog steeds een hobbelige weg tot het einde van 2024. De doelstelling van de ECB wordt volgens Lagarde in de tweede helft van 2025 bereikt.

De euro/dollar handelde vrijdag boven de 1,08. De oliemarkten stegen op weekbasis zo’n 2 tot 3 procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen daalden uitgevers Wolters Kluwer en RELX afgelopen week ruim een procent, net als Prosus.

Financials deden op weekbasis wel goede zaken. ABN AMRO steeg 2,2 procent, ING won 3,4 procent. Aegon ging 0,4 procent hoger, ASR won 1,2 procent en NN Group kreeg er op weekbasis 2,6 procent bij. JPMorgan verlaagde afgelopen week het advies voor verzekeraar ASR van Overwogen naar Neutraal. Het koersdoel werd daarbij bijgesteld van 54,00 naar 52,00 euro. Het advies voor sectorgenoot NN ging juist van Neutraal naar Overwogen, en het koersdoel van 50,00 naar 62,00 euro.

AkzoNobel koerste op weekbasis 1,6 procent hoger, hoewel zakenbank Goldman Sachs het aandeel op de verkooplijst plaatste, waarbij het koersdoel scherp werd verlaagd van 70,00 naar 53,00 euro. Ook Deutsche Bank, Degroof Petercam, UBS en ING verlaagden hun koersdoelen na een bezoekje aan een fabriek van Akzo in Italië. Mogelijk temperde Akzo hier de verwachtingen van de analisten wat.

Besi was een uitblinker op Beursplein 5 met een koerswinst van 7,0 procent. Volgens handelaar Bert van der Pol van Today’s Group verhoogde Morgan Stanley het koersdoel voor Besi van 170,00 naar 190,00 euro, met een koopadvies. Volgens de analisten zou Apple in de tweede helft van 2025 de hybrid bonding technologie van Besi kunnen gaan gebruiken in zijn chips. ASMI kreeg afgelopen week een koersdoelverhoging van Jefferies. Dat aandeel steeg 0,9 procent. ASML won op weekbasis 3,0 procent. Chipaandelen waren richting het weekend in trek na positieve cijfers van Samsung.

Unilever daalde afgelopen week 0,2 procent. Jefferies verhoogde afgelopen week het koersdoel voor Unilever van 37,00 naar 40,00 Britse pond, waarbij het Underperform advies echter werd gehandhaafd. Jefferies is er niet van overtuigd dat Unilever de consensus zal halen in het tweede kwartaal.

Shell won op weekbasis 1,0 procent na een volgens ING positieve update over het tweede kwartaal. Volledige cijfers staan gepland voor begin augustus.

In de AMX ging Alfen er afgelopen week 5,2 procent op vooruit. Vorige week kelderde het aandeel nog na een winstwaarschuwing, die aanleiding was voor veel analisten om hun koersdoelen voor Alfen te verlagen. Begin deze week deed KBC Securities dit. Het koersdoel halveerde ruimschoots van 52,00 naar 24,00 euro. ING haalde Alfen na de winstwaarschuwing van vorige week van de kooplijst en verlaagde het koersdoel van 61 naar 19 euro.

Aperam steeg 6,7 procent. Het roestvaststaalbedrijf heeft in het tweede kwartaal een hogere EBITDA behaald dan in het eerste kwartaal, zo bleek uit de analistenconsensus die de fabrikant van roestvast staal bekendmaakte.

Air France-KLM won op weekbasis 1,6 procent. Air France en Transavia France zien de omzet op vliegveld Charles de Gaulle in Parijs onder druk staan door de aanstaande Olympische Spelen, die in Parijs worden gehouden. De negatieve impact op de omzet schat de maatschappij op 160 tot 180 miljoen euro.

OCI steeg op weekbasis 3,3 procent na een koopadvies van Jefferies. TKH Group won 8,0 procent. Berenberg verhoogde het koersdoel voor TKH van 50,00 naar 55,00 euro met een herhaling van het koopadvies. Er lijkt zicht op een margeverbetering in 2025, aldus de bank.

AMG ging afgelopen week aan kop in de Midkap, met een winst van 8,7 procent, terwijl InPost 4,2 procent daalde.

Heijmans ging aan de leiding in de AScX, met een plus van 9,2 procent op weekbasis. De bouwer kreeg een opdracht van de gemeente Eindhoven om woningen aardgasvrij te maken. De omzetwaarde is 35 miljoen euro voor het ontwerp en de realisatie van de eerste fase. Heijmans meldde ook een opdracht om circa 200 woningen te bouwen in Middelburg. Sectorgenoot BAM steeg afgelopen week met 8,8 procent.

ForFarmers steeg op weekbasis met 6,5 procent. Het bedrijf nam Van Triest Veevoeders over, een familiebedrijf uit Hoogeveen gespecialiseerd in het verhandelen van reststromen. Degroof Petercam sprak van een interessante overname. Van Triest is volgens Degroof zeer winstgevend.

Sif won ook 6,5 procent. Equinor en Polenergia hebben bij Smulders en Sif capaciteit gereserveerd voor de productie van 100 transitiestukken voor windmolenparken Baltyk 2 en 3. Bij de opdracht is Sif verantwoordelijk voor de productie van circa 30 kiloton stalen buizen. Dit gebeurt in de fabriek in Roermond.

Ebusco daalde op weekbasis 2,7 procent nadat bleek dat Van der Valk Investment het belang in de bussenbouwer heeft verlaagd van 20 naar 6,5 procent.

Brunel won 4,6 procent. Topman Jilko Andringa stopt aan het einde van dit jaar. ING sprak van een verrassend vertrek, maar adviseerde beleggers bij eventuele koersdruk toe te slaan. Het aandeel is namelijk “verdomd goedkoop”, vindt analist Marc Zwartsenburg.

PostNL verloor 1,3 procent, nadat het Belgisch Bpost met een flinke winstwaarschuwing voor 2024 kwam. Ook zette UBS PostNL op de verkooplijst en verlaagde het koersdoel naar 1,10 euro.

Fastned was afgelopen week de sterkste daler onder de smallcaps, met een verlies van bijna 5 procent. NX Filtration verloor op weekbasis 3,8 procent.

Het lokaal genoteerde NEPI Rockcastle daalde op weekbasis 0,8 procent. NEPI verkocht voor 177 miljoen euro een Servisch winkelcentrum. Verder zette ING het aandeel op de kooplijst.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Heineken

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.