Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Flinke stijging Nederlandse inflatie bevestigd

Flinke stijging Nederlandse inflatie bevestigd
9 jul 2024 om 06:52

 De Nederlandse inflatie is in juni flink opgelopen. Dit werd dinsdag in een definitieve raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek bevestigd.

De prijzen stegen in juni met 3,2 procent op jaarbasis, terwijl dit in mei nog 2,7 procent was. Het cijfer ove juni komt overeen met de voorlopige, snelle meting, die eerder deze maand al naar buiten kwam.

De prijsontwikkeling van tabak zorgde volgens het statistiekbureau voor een stijging van de inflatie. In juni was tabak 30,9 procent duurder dan vorig jaar, in mei was de stijging 22,0 procent. Per 1 april 2024 zijn de accijnzen op tabak verhoogd en dit zorgde voor een stijging van de prijzen. Een accijnsverhoging werkt met wat vertraging door in de verkoopprijzen, omdat er in de eerste maanden na de accijnsverhoging nog tabaksvoorraden met oude accijnstarieven worden verkocht. 

Ook de prijsontwikkeling van kleding had een opwaarts effect op de inflatie. Kleding was in juni 1,3 procent duurder dan een jaar eerder, terwijl in mei de prijzen juist 3,9 procent lager waren dan vorig jaar.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.