Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Vlakke start AEX voorzien

Vlakke start AEX voorzien
9 jul 2024 om 07:55

 De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een neutrale opening tegemoet. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong fractioneel in het groen.

Maandag maakte de AEX index nog een pas op de plaats met een nipt verlies van 0,1 procent op een slotstand van van 932,85 punten, na aanvankelijk intradag nog de hoogste stand ooit te hebben aangescherpt. Indexzwaargewicht ASML noteerde kortstondig boven de 1.000 euro.

Beleggers verwerkten maandag de verrassende uitslag van de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen. Niet Rassemblement national van Marine Le Pen behaalde de meeste zetels, maar het linkse blok Nouveau Front Populaire. De middenpartij van president Emmanuel Macron nestelde zich daar tussen. Toch wist geen van de partijen een absolute meerderheid te behalen.

“Nu beide extremen niet in staat zijn om de macht te grijpen, zijn de politieke risico’s in Europa voorlopig geweken”, zeiden experts van KBC. Economen van Commerzbank denken niet dat de verkiezingsuitslag gevolgen zal hebben voor het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank.

Het in aanloop naar de verkiezingen snel opgelopen renteverschil tussen de Duitse en Franse tienjaarsrente, daalde weer wat.

Ook Wall Street kende maandag een afwachtende weekstart, waarbij techbeurs Nasdaq wel op de hoogste stand ooit sloot. Beleggers leken het wat rustiger aan te doen in aanloop naar de start van het bedrijfscijferseizoen en nieuwe inflatiecijfers, die donderdag worden vrijgegeven.

Donderdag rapporteert Delta Airlines cijfers, en vrijdag staan de financiële zwaargewichten BlackRock, Citigroup, JPMorgan en Wells Fargo op de agenda. 

De ogen zijn vandaag gericht op Jerome Powell tijdens de eerste dag van halfjaarlijkse hoorzittingen in het Amerikaanse Congres, waarbij de Fed-voorzitter verantwoording aflegt over het monetaire beleid van de centrale bank.

De Aziatische beurzen noteerden vanochtend overwegend hoger, met als uitschieter de beurs in Tokio.

De Japanse Nikkei index won ruim 2 procent en doorbrak daarmee overtuigend zijn hoogste stand ooit. Sydney steeg daarnaast bijna een procent, terwijl de Hang Seng index in Hongkong juist bijna een half procent in het rood noteerde.

De Amerikaanse olie-future koerste maandagavond in New York 1,0 procent lager op 82,33 dollar. Vanochtend daalde de future met 0,3 procent. 

Bedrijfsnieuws

De volumes op de cash market van Euronext bleven in juni op maandbasis gelijk. Op jaarbasis was sprake van een stijging van 2 procent. De gemiddelde dagelijkse transactiewaarde lag in juni op maandbasis ook gelijk en op jaarbasis 9 procent hoger. Er waren in juni 8 beursgangen. In mei waren dit er nog drie.

Jefferies verhoogde dinsdag in een vooruitblik op de halfjaarcijfers het koersdoel voor Euronext van 100,00 naar 105,00 euro, met een ongewijzigde koopaanbeveling.

Jefferies verhoogde ook het koersdoel voor Arcadis, van 65,00 naar 70,00 euro, met een ongewijzigde koopaanbeveling.

Heijmans nam voor 13 miljoen euro alle activiteiten over van ontwikkel- en bouwbedrijf Van Gisbergen.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index steeg maandag 0,1 procent naar 5.572,85 punten. De Dow Jones index verloor 0,1 procent op 39.344,79 punten en de Nasdaq sloot 0,3 procent hoger op 18.403,74 punten. 


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.