Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Olieprijs hoger gesloten

Olieprijs hoger gesloten
11 jul 2024 om 20:58

 De prijs voor een vat ruwe olie is donderdag hoger gesloten, nadat een vertraging van de Amerikaanse inflatie de hoop op renteverlagingen deed toenemen.

Donderdag werd bekend dat de Amerikaanse inflatie in juni is gedaald van 3,3 procent naar 3,0 procent op jaarbasis, wat de marktverwachtingen overtrof en de hoop op een renteverlaging door de Federal Reserve stimuleerde.

Woensdag stegen de oliefutures licht, nadat uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek dat de voorraden ruwe olie in de VS vorige week zijn gedaald met 3,4 miljoen vaten tot 445,1 miljoen vaten. De benzinevoorraden daalden met 2 miljoen vaten naar 229,7 miljoen vaten en de voorraden stookolie en diesel stegen met 4,9 miljoen vaten naar 124,6 miljoen vaten.

“Dit zal een deel van de zorgen over de Amerikaanse vraag naar benzine wegnemen naarmate we dieper in het Amerikaanse vakantie[rij]seizoen komen”, stelden strategen Warren Patterson en Ewa Manthey van ING.

De olieprijs steeg donderdag tevens nadat het Internationaal Energieagentschap in zijn maandelijkse rapport zijn ramingen voor de groei van de vraag naar ruwe olie in 2024 licht verhoogde, maar zijn verwachtingen voor 2025 verlaagde.

Het IEA rekent nu op een groei van de vraag met 980.000 vaten per dag in 2025, dat waren in het vorige maandrapport nog 1 miljoen vaten per dag. Daarmee zal de totale vraag volgend jaar uitkomen op 104 miljoen vaten per dag, voorspelt het agentschap.

Kijkend naar 2024 rekent het IEA op een groeivraag van 970.000 vaten per dag, een lichte bijstelling naar boven ten opzichte van een eerder verwachte 960.000 vaten per dag. De totale vraag voor dit jaar wordt geschat op gemiddeld 103,1 miljoen vaten per dag.

De augustus-future voor een vat ruwe olie sloot donderdag op de New York Mercantile Exchange 0,52 dollar, ofwel 0,6 procent, hoger op 82,62 dollar.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.