Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

AEX scherpt de reordstanden verder aan

AEX scherpt de reordstanden verder aan
12 jul 2024 om 17:51

 De Amsterdamse beurs is vrijdag op nieuwe recordhoogtes gesloten, terwijl beleggers de bedrijfscijfers en producentenprijzen in de VS verwerkten.

De AEX sloot uiteindelijk 1,0 procent hoger op 944,91 punten. Op weekbasis steeg de hoofdindex meer dan een procent.

Het was richting het weekend op nagenoeg alle westerse beurzen goed toeven, waarbij de aandelenmarkten gesteund werden door de meevallende inflatiecijfers van donderdag. Ook de toch wat “dovish” opmerkingen van Jerome Powell eerder deze week in het Amerikaanse Congres zorgen ervoor dat de financiële markten de kans op een renteverlaging in september inmiddels inschatten op meer dan 90 procent.

Analist Lindsay Rosner van Goldman Sachs sprak van een cruciaal inflatie-rapport, dat het vertrouwen van de Fed versterkt dat de inflatie nog steeds in de goede richting beweegt. Zij merkte op dat sterke macrocijfers plaats hebben gemaakt voor ‘koelere’ data, zoals de inflatiecijfers en het banenrapport van vorige week. Op basis van deze data voorspelt de analist een renteverlaging door de Fed in september.

Het cijferseizoen voor het tweede kwartaal komt inmiddels op gang. Samen met de resultaten van Ericsson rapporteerde Norwegian Air een beter dan verwachte winst voor de periode. In de Verenigde Staten rapporteerden verschillende financiële dienstverleners vóór de bel. Citigroup versloeg de verwachtingen en ook JPMorgan presteerden beter dan verwacht, terwijl Wells Fargo teleurstelde met de outlook. De aandelen stonden vrijdag toch onder druk.

In een toelichting op de resultaten waarschuwde CEO Jamie Dimon van JPMorgan dat de bank zich concentreert op bescherming tegen toenemende geopolitieke risico’s en inflatie. Hij herhaalde ook zijn standpunt dat hij denkt dat de rente hoger kan blijven dan sommige economen hebben voorspeld.

Op macro-economisch gebied werd bekend dat de producentenprijzen in juni iets sterker zijn gestegen dan verwacht, terwijl het consumentenvertrouwen volgens de Universiteit van Michigan verder is verzwakt in juli.

De olieprijzen liepen verder op: zo werd een vat Brentolie 0,4 procent duurder op 85,74 dollar. De rentes herstelden wat na de dalingen van gisteren. De euro/dollar steeg naar 1,0908.

Stijgers en dalers

Vandaag was Prosus de grootste stijger in de AEX met een winst van 3,4 procent. De beurs in Hongkong deed het vanochtend goed en Tencent, waarin Prosus een groot belang heeft, won ruim 3 procent. ArcelorMittal kon 2,6 procent bijschrijven, net als Adyen, en Randstad won 2,7 procent.

ABN AMRO deed vandaag niet mee en verloor 0,6 procent. De bank trok 32,5 miljoen gewone aandelen in. Verder bleven de verliezen bescheiden in de hoofdindex.

Ook Ahold Delhaize verloor 0,1 procent. Stop & Shop, een Amerikaanse onderdeel van Ahold Delhaize, zal tegen het einde van het jaar 32 slecht presterende winkels sluiten in vijf staten in de VS.

In de AMX was Aalberts de grootste stijger met een winst van 3,4 procent, gevolgd door Fugro dat 2,6 procent kon bijschrijven. Alfen verloor vrijdag 1,9 procent.

Bij de smallcaps speelde NX Filtration zich in de kijker met een koersstijging van 24,4 procent. NX Filtration zag in de eerste zes maanden van dit jaar de omzet met meer dan de helft toenemen en presenteerde vrijdag ook een nieuwe CEO in de persoon van Floris Jan Cuypers. Tegelijk stelde NX Filtration de beleggersdag uit, maar herhaalde wel de outlook voor heel 2024 van een omzet van meer dan 16 miljoen euro. In 2023 bedroeg de omzet 8,1 miljoen euro. Degroof Petercam verhoogde het koersdoel voor NX Filtration van 5,20 naar 7,50 euro met een herhaling van het koopadvies.

Heijmans won 2,7 procent. Het aandeel steeg donderdag al op een positief rapport van ING. De bank denkt dat Heijmans flink zal profiteren van zijn blootstelling aan de woningmarkt. Om het woningtekort op te lossen wil het kabinet structureel 100.000 woningen per jaar bouwen, zo zei Mona Keijzer, minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening,

Ebusco en Pharming daalden 3,0 en 0,9 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurs kleurde Wall Street groen en noteerde de S&P 500 ongeveer 0,9 procent hoger. Hiermee naderde de toonaangevende index weer zijn recordstand van 5.642,45 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers ING Groep

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.