Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Cijferseizoen komt op stoom en goed gevulde macro-agenda

Cijferseizoen komt op stoom en goed gevulde macro-agenda
14 jul 2024 om 12:00

 Beleggers kunnen zich opmaken voor een drukke week, waarbij het cijferseizoen goed op gang zal komen, de macro-economische agenda goed gevuld is en ook de Europese Centrale Bank een rentebesluit neemt. Hierbij zal vooral de aandacht uitgaan naar de toelichting van voorzitter Christine Lagarde.

De week begint mogelijk met een marktreactie op de mislukte moordaanslag op voormalig president Donald Trump, dit weekend in Pennsylvania. Trump, opnieuw kandidaat in de Amerikaanse presidentsverkiezingen, raakte bij de schietpartij tijdens een campagnebijeenkomst lichtgewond. 

In reactie steeg bitcoin zondag tot boven de 60.000 dollar en zaten ook andere cryptocurrencies zoals ethereum in de lift. Door de aanslag is de kans dat Trump wordt verkozen tot Amerikaans president in november verder gestegen. Op de politieke gokmarkt Polymarket stegen de winkansen van Trump naar 70 cent op een dollar, van 60 cent ervoor.

Macro-economische agenda

Maandag worden in China de cijfers bekendgemaakt over de economische groei in het tweede kwartaal en de industriële productie en de detailhandelsverkopen in de maand juni. In Nederland staan de cijfers over de export op de rol en in Duitsland krijgen we meer te weten over de detailhandelsverkopen. Ook staan de cijfers over de industriële productie in de eurozone geagendeerd. In de VS zal de aandacht uitgaan naar de stand van de Empire State index.

Dinsdag staan in Duitsland het ZEW economisch sentiment geagendeerd en de exportcijfers in de eurozone. In de VS staan de detailhandelsverkopen, de importprijzen, het vertrouwen van huizenbouwers en de bedrijfsvoorraden op de agenda.

Woensdag is het tijd voor de Britse inflatiecijfers en de inflatie in de eurozone. In de VS wordt er meer bekendgemaakt over de wekelijkse hypotheekaanvragen en olievoorraden, de woningbouw en bouwvergunningen en de industriële productie. Ook zal de Federal Reserve het Beige Book publiceren.

Donderdag krijgen we meer te weten over de werkloosheid in Nederland en het VK, maar zal de aandacht in Europa vooral uitgaan naar het rentebesluit van de ECB en de bijbehorende toelichting. De verwachting is dat de ECB de rente niet verder zal verlagen, nadat de centrale bank dat begin juni wel deed.

In de VS staan donderdag nog de wekelijkse steunaanvragen, de Philadelphia Fed index en de leidende indicatoren geagendeerd.

Vrijdag wordt het wat rustiger en is er aandacht voor de inflatie-ontwikkelingen in Japan, de producentenprijzen in Duitsland en de detailhandelsverkopen in het VK.

Bedrijfsnieuws

Maandag beginnen we in Nederland met de cijfers van TomTom en onder meer de cijfers van Goldman Sachs in de VS.

Dinsdag rapporteren Bank of America en Morgan Stanley resultaten en zal er aandacht zijn voor Amazon Prime Day. Afgelopen vrijdag openden JPMorgan, Citigroup en Wells Fargo al de boeken. Die cijfers lieten een gemengd beeld zien, met per saldo koersdalingen tot gevolg.

Woensdag staat in Nederland zwaargewicht ASML op de rol, evenals NSI. In België zal Barco cijfers overleggen. In de VS staat onder meer United Airlines op de rol.

Donderdag is het aan Nedap en Sligro om de boeken te openen. In de VS staan onder meer Abbott Laboratories, American Airlines, Netflix en PPG geagendeerd.

Ten slotte staan vrijdag Orange Belgium en Wereldhave Belgium op de rol. In de VS publiceren American Express, Schlumberger en Halliburton cijfers.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.