Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

AEX start handelsweek vermoedelijk in het rood

AEX start handelsweek vermoedelijk in het rood
15 jul 2024 om 07:52

 De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een lagere opening tegemoet. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong 0,4 procent in het rood.

Afgelopen week koerste de AEX index op weekbasis nog 1,2 procent hoger naar een recordstand van 944,91 punten. Woensdag rapporteert indexzwaargewicht ASML tweede kwartaalcijfers. 

De week begint mogelijk met een marktreactie op de mislukte moordaanslag op voormalig president Donald Trump, dit weekend in Pennsylvania. Trump, opnieuw kandidaat in de Amerikaanse presidentsverkiezingen, raakte bij de schietpartij tijdens een campagnebijeenkomst lichtgewond. 

In reactie steeg bitcoin zondag tot boven de 60.000 dollar en zaten ook andere cryptocurrencies zoals ethereum in de lift. Door de aanslag is de kans dat Trump wordt verkozen tot Amerikaans president in november verder gestegen. Op de politieke gokmarkt Polymarket stegen de winkansen van Trump naar 70 cent op een dollar, van 60 cent ervoor.

Volgens Amerikaanse media was de schutter die werd gedood, de 20-jarige Thomas Mattew Crooks. Hij wordt omschreven als een eenling. De Amerikaanse futures noteren vanochtend licht in het groen.

De Amerikaanse beurzen zaten vrijdag nog in de lift met winsten voor de hoofdindices van ruim een half procent, ondanks een tegenvallende marktreactie op cijfers van bankaandelen.

Vrijdag kwam het Amerikaanse cijferseizoen echt op gang, met resultaten van JPMorgan Chase, Citigroup en Wells Fargo. Citigroup versloeg de verwachtingen en ook JPMorgan presteerde beter dan verwacht, maar zonder een eenmalige bate daalde de winst. Wells Fargo stelde teleur met de outlook. Citi verloor 1,8 procent, JPMorgan daalde 1,2 procent en Wells Fargo leverde 6,0 procent in.

In een toelichting op de resultaten waarschuwde CEO Jamie Dimon van JPMorgan vrijdag dat de bank zich concentreert op bescherming tegen toenemende geopolitieke risico’s en inflatie. Hij herhaalde ook zijn standpunt dat hij denkt dat de rente hoger kan blijven dan sommige economen hebben voorspeld.

Tesla steeg daarentegen met 3,0 procent en ook andere techzwaargewichten als Apple en Nvidia zaten in de lift.

De Aziatische beurzen noteerden vanochtend verdeeld. De Hang Seng index koerste krap anderhalf procent lager, terwijl de beurs in Sydney juist ruim een half procent won. De Japanse beurs hield de deuren gesloten vanwege een feestdag. 

Aziatische beleggers kregen vanochtend een tegenvallende groei van de Chinese economie te verwerken. Die groeide in het tweede kwartaal met 4,7 procent, waar economen gepolst door Reuters rekenden op 5,1 procent, na een groei van 5,3 procent in het eerste kwartaal. 

Ook de groei van de Chinese detailhandelsverkopen in juni op jaarbasis viel met 2,0 procent lager uit dan de verwachting van 3,3 procent. 

De Amerikaanse olie-future koerste vanochtend met 0,2 procent nipt hoger op 82,42 dollar per vat. 

Bedrijfsnieuws

TomTom is in het tweede kwartaal volgens verwachting opnieuw in de rode cijfers uitgekomen, en het bedrijf stelde de outlook voor 2024 neerwaarts bij. Bovendien meldde Tomtom dat het vanwege de verminderde voorspelbaarheid in de automobielindustrie en de langer dan verwachte verkoopcycli in Enterprise, nog niet in staat is om zijn financiële doelstellingen voor 2025 te realiseren.

London Tunnels gaat nieuwe aandelen uitgeven met een totale waarde van meer dan 200.000 Britse pond. Dit maakte de Amsterdamse beursnieuweling vrijdag nabeurs bekend.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 won vrijdag 0,6 procent op 5.615,35 punten en de Dow Jones steeg met 0,6 procent tot 40.000,90 punten. Eerder op de dag noteerde de index nog ruim boven de 40.000 punten. De Nasdaq sloot ook onder zijn record van eerder deze week op 18.398,45 punten. Dat was eveneens een stijging van 0,6 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • Apple Inc.
    * *
  • Citigroup
    * *
  • Dow Inc.
    * *
  • NED25
    * *
  • NLMID
    * *
  • Nvidia Corp
    * *
  • TomTom
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.