Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursblik: ECB wacht met volgende renteverlaging

Beursblik: ECB wacht met volgende renteverlaging
16 jul 2024 om 14:37

 De Europese Centrale Bank zal de rentes komende donderdag vermoedelijk handhaven op hun huidige niveaus na de verlagingen in juni en wachten tot na de zomer om opnieuw actie te ondernemen. Dit is de verwachting van marktkenners in aanloop naar het Europese rentebesluit.

Begin juni verlaagde de ECB de basisrente tot 4,25 procent, de marginale beleningsfaciliteit tot 4,50 procent en de depositofaciliteit tpt 3,75 procent. Het was de eerste verlaging in vijf jaar voor de centrale bank.

“Wij denken dat de ECB op schema blijft voor een verlaging in september, maar verwacht niet dat [voorzitter] Lagarde ons daar [donderdag] veel meer over zal vertellen”, zeiden economen van ING in een vooruitblik.

Volgens econoom Carsten Brzeski van ING zal het belangrijkste, zo niet enige doel van de ECB zijn om rustig de zomervakantie in te gaan “en te voorkomen dat de markten een woelige zomer tegemoet gaan.”

De Japanse bank Nomura wees op recente ECB-toespraken waarin werd benadrukt dat er meer tijd en gegevens nodig zijn voordat de rente opnieuw kan worden verlaagd. 

“Wij verwachten dat de vragen tijdens de persconferentie zullen gaan over het rentepad na juli en wij denken dat Lagarde de afhankelijkheid van data zal benadrukken en een aanpak per vergadering zal hanteren”, aldus Nomura.

Ook Deutsche Bank denkt niet dat de ECB donderdag met een expliciete guidance zal komen.

“Maar de onderliggende richting zou toch duidelijk moeten zijn: naarmate de inflatie beweegt richting de doelstelling, zal het restrictieve monetaire beleid verder worden afgezwakt”, aldus de Duitse bank. De ECB lijkt er vertrouwen in te hebben dat de inflatie voor het einde van 2025 terugkeert naar de doelstelling van 2 procent, maar heeft meer overtuiging nodig dat de inflatie en loongroei afnemen voordat ze de rente weer verlaagt, volgens Deutsche Bank.

Economen van Bank of America zijn na de recente inflatiedata uit de eurozone niet overtuigd van een volgende renteverlaging in september. In juni daalde de inflatie van 2,6 tot 2,5 procent en bleef de voor de ECB belangrijke kerninflatie stabiel op 2,9 procent. Ook bleef de diensteninflatie in de eurozone in juni onverminderd hoog op 4,1 procent.

Woensdag verschijnen definitieve inflatiecijfers uit de eurozone, die bovenstaande vermoedelijk zullen bevestigen.

De ECB maakt zijn rentebesluit donderdag om 14.15 uur bekend, gevolgd door de toelichting van voorzitter Christine Lagarde om 14.45 uur.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.