Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Lagere opening AEX voorzien

Lagere opening AEX voorzien
17 jul 2024 om 08:11

 De Amsterdamse beurs gaat woensdag een lagere opening tegemoet. Futures op de AEX noteren ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,7 procent in het rood. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter al 0,4 procent lager op 933,47 punten.

Ondanks de lagere openingsindicatie lijkt er onderliggend wat optimisme in de markt, nu beleggers er steeds meer vanuit gaan dat de Federal Reserve dit jaar nog een paar keer de rentes kan verlagen. De kans dat de Amerikaanse centrale bank de rentes tegen december met driekwart punt heeft verlaagd wordt door de markt momenteel ingeschat op meer dan 50 procent.

Fed-gouverneur Adriana Kugler zei dinsdag dat een verdere daling van de inflatie en tekenen van een zwakkere arbeidsmarkt de weg vrij kunnen maken voor renteverlagingen later dit jaar.

“Als de economische ontwikkelingen zich gunstig blijven ontwikkelingen, waarbij de inflatie een stap terug doet, zoals bleek uit de cijfers in de afgelopen drie maanden, en de arbeidsmarkt wat verzwakt maar tegelijk veerkrachtig blijft, dan is er een goed moment om het monetaire beleid wat te verruimen”, aldus Kugler.

Wall Street sloot dinsdag op nieuwe records. “De beurzen in de VS lijken enthousiast te zijn omdat Jerome Powell meer en meer vertrouwen heeft dat het pad op weg naar een inflatie van 2 procent is geëffend”, zei Kevin Verstraete van online broker Lynx. Een renteverlaging laat vermoedelijk wel op zich wachten tot na de zomer, zeiden analisten van Jefferies.

Beleggers lijken zich al enkele dagen enigszins af te keren van mega-technologiebedrijven ten gunste van kleinere bedrijven. Volgens de expert van Lynx moeten beleggers de Russell 2000 index in de gaten houden. Deze index voor smallcaps steeg maandag bijna 2 procent “en lijkt bezig te zijn met een inhaalrace.” Dinsdag kwam er nog eens 3,6 procent bij.

Resultaten van twee grote banken, Bank of America en Morgan Stanley, droegen dinsdag bij aan het optimisme. De banken doen het goed omdat er weer meer overnames en fusies zijn.

Vandaag volgen nog Europese en Britse inflatiecijfers.

De olieprijs is dinsdag voor de derde dag op rij gedaald, omdat beleggers zich zorgen maakten over de vraag uit China. De augustus-future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot 1,3 procent lager op 79,79 dollar per vat op de New York Mercantile Exchange. Brent-olie daalde ook 1,3 procent tot 83,77 dollar per vat.

“Onbetrouwbare data maken de economie van China een beetje tot een mysterie, maar het lijkt op dit moment meer een pessimistisch dan een optimistisch mysterie”, zei Michael Lynch van Strategic Energy & Economic Research.

In de Aziatische handel vanochtend, koerste de olieprijs nog eens 0,1 procent lager.

De euro/dollar noteerde op 1,0903. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0902 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,0881 op de borden.

Bedrijfsnieuws

ASML heeft het afgelopen kwartaal een lagere winst en omzet geboekt, maar presteerde toch beter dan verwacht. ASML boekte in het tweede kwartaal een omzet van 6,2 miljard euro en een nettowinst van 1,6 miljard euro. Vooraf geraadpleegde analisten rekenden op een kwartaalomzet van 6,1 miljard euro en een nettowinst van 1,5 miljard euro. Voor het derde kwartaal rekent ASML op een omzet van 6,3 tot 7,3 miljard euro met een brutomarge tussen 50 en 51 procent.

NSI heeft over het eerste halfjaar minder winst geboekt, maar er was wel ruimte om de ondergrens van de outlook voor heel 2024 te verhogen. NSI verwacht nu een zogeheten EPRA-winst per aandeel van 1,90 tot 2,00 euro in 2024 tegen eerder 1,85 tot 2,00 euro.

Jefferies heeft het koersdoel voor Alfen verlaagd van 40,00 naar 20,00 euro bij handhaving van het Houden advies.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index steeg dinsdag 0,6 procent tot 5.667,20 punten. De Dow Jones-index won zelfs 1,9 procent tot 40.954,48 punten en zette ook een nieuw record neer. Technologie-index Nasdaq steeg 0,2 procent tot 18.509,34 punten en bleef daarmee onder het record van 10 juli.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers United Parcel Service

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.