Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Update: wereldwijde computerstoring legt vliegverkeer en andere diensten plat

Update: wereldwijde computerstoring legt vliegverkeer en andere diensten plat
19 jul 2024 om 10:31

 Microsoft kampt vrijdag met een grote storing, waardoor gebruikers over de hele wereld geen toegang hebben tot cloudcomputingplatforms en luchtvaartmaatschappijen en luchthavens vluchten moeten annuleren. Dit meldden Dow Jones Newswires en andere media vrijdagochtend.

“We onderzoeken een probleem dat invloed heeft op het vermogen van gebruikers om toegang te krijgen tot verschillende Microsoft 365 apps en diensten”, zei Microsoft 365 Status vrijdag op X. Het bedrijf gaat door met het oplossen van het probleem.

De nieuwste cyberbeveiligingsupdate van CrowdStrike zou mogelijk de boosdoener zijn en een blauw scherm veroorzaken bij het opstarten.

De wereldwijde storing treft onder meer luchtvaartmaatschappijen. Zo meldde KLM in een persbericht dat het een groot deel van zijn vluchten heeft opgeschort omdat het momenteel onmogelijk is om vluchten af te handelen. Ook Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen hielden vrijdag vliegtuigen aan de grond vanwege de storing.

Ryanair ziet ook onderbrekingen in het netwerk en adviseert reizigers om tenminste drie uur van tevoren op de vertrekluchthaven aanwezig te zijn. Ook Lufthansa en Turkish Airlines meldden problemen van de storing, net als de luchthaven Gatwick in Londen, de Spaanse luchtvaartautoriteit AENA en Brandenburg Airport in Berlijn.

Schiphol meldde dat de storing “grote impact” heeft op vluchten van en naar de luchthaven.

“We raden reizigers aan om contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij en hun actuele vluchtinformatie in de gaten te houden”, aldus Schiphol.

The London Stock Exchange ondervond vrijdagochtend last bij het uitsturen van nieuwsberichten. 

Ryanair verloor vrijdag ruim een procent. Air France-KLM daalde ruim 2 procent. Donderdag meldden Air France-KLM en Air France het nieuws dat een doorlopende kredietfaciliteit is verhoogd en verlengd. Aandelen van Crowdstrike daalden voorbeurs op Wall Street met meer dan 10 procent.

Update: om extra informatie toe te voegen en koersen aan te passen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.