Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Wall Street koerst af op lager slot

Wall Street koerst af op lager slot
19 jul 2024 om 19:46

 De Amerikaanse beurzen noteerden vrijdag lager met nog een paar uur handel te gaan, te midden van een grote wereldwijde cyberstoring, berichten dat president Joe Biden uit de race zou kunnen stappen en de expiratie van maandelijkse opties.

De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,7 procent tot 5.504,94 punten, de Dow Jones index verloor 1,1 procent op 40.239,07 punten en de Nasdaq noteerde 0,8 procent lager op 17.721,15 punten.

Een software-update van Crowdstrike veroorzaakte wereldwijd storingen voor miljoenen gebruikers van Microsoft Windows-apparaten, waardoor bedrijven variërend van luchtvaartmaatschappijen tot banken, werden ontwricht.

“De wereldwijde technische storing is een voorbeeld van een onvoorziene gebeurtenis waar marktparticipanten altijd bang voor zijn, maar waar ze niet vaak aan denken”, zei analist Glen Smith van GDS Wealth Management. “Hoewel de aandelenmarkt stand houdt en bedrijven wereldwijd worstelen met de storing, is het een belangrijke herinnering voor beleggers om altijd contant geld bij de hand te hebben”, voegde hij toe.

Vooruitblikkend zei ING komende week met name uit te kijken naar Amerikaanse economische groeicijfers op donderdag en PCE-inflatiecijfers op vrijdag. Daarbij wordt de kerninflatie op maandbasis geraamd op 0,2 procent, tegen 0,1 procent een maand eerder, wat volgens de bank in lijn ligt met de run rate die nodig is om in de loop van de tijd een inflatie van 2 procent op jaarbasis te kunnen realiseren en om de [huidige] verwachtingen voor renteverlagingen te kunnen handhaven.0

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde vrijdag 4 basispunten hoger op 4,232 procent, terwijl de tweejaarsrente 4 basispunten steeg tot 4,507 procent.

Olie noteerde vrijdag 3,0 procent lager op 78,87 dollar per vat.

De euro/dollar noteerde op 1,0885. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,0889 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0896 op de borden. 

Op macro-economisch vlak staat maandag in de VS slechts de Chicago Fed-activiteitsindex van juni op de agenda.

Bedrijfsnieuws

Microsoft verloor 0,9 procent en CrowdStrike daalde 12,0 procent, door de wereldwijde IT-storing die hun diensten raakt. Hierdoor werden luchtvaartmaatschappijen in de VS en elders in de wereld gedwongen hun vliegtuigen aan de grond te houden. Ook financiële bedrijven en andere ondernemingen hadden geen toegang tot hun computersystemen.

American Express heeft vrijdag weliswaar de outlook voor heel het boekjaar verhoogd, maar de omzet stelde in het tweede kwartaal toch teleur. Dit bleek uit de resultaten van de Amerikaanse creditcardmaatschappij die voorbeurs werden gepubliceerd. Het aandeel daalde 3,3 procent.

Halliburton heeft over het tweede kwartaal van 2024 op jaarbasis iets meer omzet en resultaat geboekt, terwijl de aangepaste winst per aandeel overeenkwam met de verwachtingen. Het aandeel verloor 4,6 procent.

Het streamingbedrijf Netflix heeft het afgelopen kwartaal ruim 8 miljoen nieuwe abonnees kunnen bijschrijven. Ook de verwachte omzetgroei over het hele jaar werd verhoogd. Het aandeel steeg 1,5 procent.

Intuitive Surgical, een robotchirurgiebedrijf, rapporteerde over het tweede kwartaal een gecorrigeerde winst die hoger was dan de schattingen van analisten en een omzet van 2,01 miljard dollar, wat beter was dan de verwachting van 1,97 miljard dollar. Het aandeel noteerde 8 procent hoger.

PPG Industries boekte over het tweede kwartaal een winst en omzet die daalden ten opzichte van een jaar eerder. Het aandeel verloor 3,6 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.