Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Aziatische beurzen noteren overwegend in het rood

Aziatische beurzen noteren overwegend in het rood
22 jul 2024 om 07:42

 De Aziatische beurzen noteerden maandag overwegend lager, met als witte raaf de beurs van Hong Kong die een winst boekte van 0,9 procent. De KOSPI-index in Seoul, daalde met 1,3 procent, de Nikkei verloor 1,1 procent en de beurs in Shanghai verloor 0,9 procent.

Maandag verlaagde de Chinese centrale bank onverwacht de rente, waarbij de kortetermijnrente voor zeven dagen werd verlaagd van 1,8 naar 1,7 procent. De rentetarieven voor leningen met een looptijd van één en vijf jaar werden eveneens met elk 10 basispunten verlaagd tot respectievelijk 3,35 en 3,85 procent.

De eenjarige LPR fungeert als benchmark voor de meeste bedrijfsleningen, en de vijfjarige LPR dient als referentierente voor hypotheken.

De stap volgt op een sterker dan verwachte vertraging van de economische groei in het tweede kwartaal en gemengde indicatoren voor economische activiteit in juni. Deze cijfers vergroten de druk op beleidsmakers om het ondernemersvertrouwen te versterken en meer stimulering te verschaffen.

Volgens analisten Xiangrong Yu en Xinyu Ji van Citigroup zijn er meer maatregelen nodig om het vertrouwen te versterken. Op zichzelf lijkt een verlaging van dit rentetarief met 10 basispunten niet veel te zullen doen om de vraag naar krediet te versterken. Zij verwachten meer stappen op het gebied van fiscale stimuleringen bij de aankomende vergadering van het Politbureau halverwege het jaar.

Ook verwerken beleggers het veranderende politieke landschap in de VS, waar zondag het nieuws naar buiten kwam dat de Amerikaanse president Joe Biden zich had teruggetrokken uit de presidentiële race en vicepresident Kamala Harris had gesteund als de Democratische kandidaat.

De Amerikaanse olie-future noteerde vanochtend ruim een half procent hoger op 80,54 dollar per vat, nadat de prijzen vrijdag lager waren gesloten en op weekbasis ongeveer 2,5 procent hadden verloren.

De Europese beurzen lijken zich op te maken voor een licht hogere opening.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.