Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursblik: AI domineert resultaten Alphabet

Beursblik: AI domineert resultaten Alphabet
22 jul 2024 om 16:44

 Beleggers zullen dinsdag laat bij de kwartaalupdate van Google-moederbedrijf Alphabet met name kijken naar wat het bedrijf te zeggen heeft over de uitrol van zijn door AI-gegenereerde zoekresultaten ‘AI Overview’ in zijn traditionele Google-zoekmachine.

De grootste zorg in de markt was in eerste instantie dat de opkomst van OpenAI’s ChatGPT de activiteiten van Google zou kunnen schaden, gezien de samenwerking van OpenAI met Microsoft, die de concurrerende zoekmachine Bing beheert.

Echter, sinds de introductie van ‘AI Overview’ als antwoord op Microsoft’s OpenAI, is de grote vraag hoe Alphabet zijn eigen transitie vanuit omzetperspectief zal navigeren, aangezien het concern met zijn zoekmachine dankzij de advertenties die naast de resultaten worden weergegeven enorm veel geld verdient.

Het kan enige tijd duren, zo is de vrees in de markt, voordat Alphabet dit concept in dezelfde mate in zijn AI-aangedreven zoekresultaten heeft ingebouwd.

Een analist van Rosenblatt Securities maakt zich vooral zorgen over de financiële gevolgen voor het bedrijf op de korte termijn, aangezien de advertentievolumes in AI Overviews in eerste instantie beperkt zullen zijn, terwijl de ’traditionele’ zoekinkomsten in sommige gevallen ook zullen afnemen. De analist verwacht echter wel dat het concern op de lange termijn de advertentievolumes hoger zou kunnen krijgen.

Anderzijds, zo redeneert analist Mark Mahaney van Evercore ISI, zou uit zijn recente gesprekken in de sector blijken dat adverteerders zich voorbereiden op AI Overview-advertenties, “hoewel dit zich weliswaar nog in de beginfase van implementatie bevindt”, zei hij.

Wat de resultaten betreft zal het concern volgens vooraf door FactSet Research geraadpleegde analisten over het tweede kwartaal een omzet rapporteren van 84,2 miljard dollar, in vergelijking met 74,6 miljard dollar een jaar eerder, waarbij de totale advertentie-inkomsten naar schatting met 11,8 procent zijn gestegen tot 47,7 miljard dollar. De advertentie-inkomsten van YouTube zullen naar verwachting 16,5 procent hoger uitkomen op 8,9 miljard dollar. Bij Google Cloud zou de omzet met 27 procent zijn gestegen op jaarbasis 10,2 miljard dollar.

De aangepaste winst per aandeel wordt geraamd op 1,83 dollar per aandeel, tegenover 1,44 dollar per aandeel een jaar eerder.

Het aandeel Alphabet noteerde maandag 2,2 procent hoger.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers ABN AMRO

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.