Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursblik: lagere winst en omzet Tesla verwacht

Beursblik: lagere winst en omzet Tesla verwacht
22 jul 2024 om 16:34

 Tesla heeft in het tweede kwartaal van 2024 vermoedelijk een lagere winst en omzet geboekt. Dit is de marktverwachting in aanloop naar de resultaten van de Amerikaanse fabrikant van elektrische voertuigen, die dinsdag nabeurs bekend worden gemaakt.

Analisten geraadpleegd door FactSet rekenen op een winstdaling van 0,91 tot 0,61 dollar, bij een omzet van 24,5 miljard dollar. In het tweede kwartaal van 2023 behaalde Tesla een omzet van 24,9 miljard dollar.

De winst zal naar verwachting dalen door lagere volumes en lagere prijzen. Tesla leverde in het tweede kwartaal ongeveer 444.000 auto’s af, bleek begin deze maand uit de productiecijfers, tegen een gemiddelde gerealiseerde prijs van 42.500 dollar. Een jaar eerder leverde het bedrijf ongeveer 466.000 auto’s af tegen een gemiddelde prijs van 44.000 dollar.

Tesla meldde eerder ook al dat in het tweede kwartaal van dit jaar voor 9,4 gigawatt aan energieopslagproducten werden ingezet.

Bij de cijfers dinsdag na het slot op Wall Street, hopen beleggers vermoedelijk te horen dat Tesla de volumes in 2024 kan laten groeien ten opzichte van het jaar ervoor. In 2023 leverde het bedrijf ongeveer 1,8 miljoen elektrische voertuigen af.

In de eerste helft van 2024 leverde Tesla ongeveer 831.000 voertuigen af, een daling van ongeveer 7 procent op jaarbasis. Tesla moet het tempo opvoeren om het cijfer van 2023 te overtreffen.

Analisten van RBC sluiten niet uit dat Tesla zijn verwachting voor volumegroei dit jaar intrekt, maar de focus ligt vooral op wat Elon Musk zal zeggen over het model dat in de eerste helft van 2025 op de weg moet komen.

Die auto wordt gemaakt in de bestaande faciliteiten van Tesla en zou een vanafprijs hebben van circa 25.000 dollar. Dit nieuwe model zou volgens RBC de groei in 2025 kunnen stimuleren, maar een prototype is nog niet onthuld.

Verder zou Musk iets kunnen zeggen over Tesla’s komende robotaxidag. Het evenement stond oorspronkelijk gepland voor augustus, maar werd recent met een paar maanden uitgesteld, vermoedelijk tot oktober.

Aandelen van Tesla daalden met meer dan 8 procent op de dag dat het uitstel werd gemeld. Eventuele opmerkingen van Musk over de voortgang van het op de weg brengen van zelfrijdende taxi’s en hoe Tesla van plan is daar geld aan te verdienen, zouden de zenuwen van beleggers kunnen kalmeren.

Aandelen van Tesla stegen maandag met 4,5 procent naar 249,70 dollar.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Corbion

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.