Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Chippers helpen AEX aan mooie winst

Chippers helpen AEX aan mooie winst
22 jul 2024 om 17:51

 De Amsterdamse beurs is maandag hoger geëindigd, aangevoerd door halfgeleiders die herstelden van hun dip vorige week. Bij een slot van 916,95 punten steeg de AEX 1,1 procent.

Het herstel aan het begin van de nieuwe beursweek volgt op de koersval van 4 procent voor de hoofdindex, waarbij zwaargewicht ASML zelfs 17 procent verloor.

“Op wat kortere termijn is de Nederlandse beurs afgelopen week wat momentum verloren”, zei beleggingsspecialist Justin Blekemolen van online broker Lynx.

“De AEX viel terug onder de laatste koerstop en zakte onder de steun rond 916 punten, waar de index in juni en juli meermaals een bodem vormde”, aldus de expert, die verwacht dat de verkoopdruk op korte termijn toeneemt.

Maandag was een rustige dag qua macro- en bedrijfsnieuws. Ook politiek nieuws vanuit de VS maakte weinig indruk. Zittend president Joe Biden stapt uit de race voor de verkiezingen in november, iets waar de markten al op hadden gerekend, nadat de druk op hem toenam, vooral vanuit zijn eigen Democratische partij.

“Met deze nieuwe wending is een brede Republikeinse verkiezingsoverwinning in november minder zeker geworden”, stelde Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild. Volgens de expert hadden Republikeinen liever Joe Biden tegenover zich gehad in plaats van vicepresident Kamala Harris, die mogelijk de vervangende presidentskandidaat wordt bij de Democraten.

De Chinese centrale bank verlaagde maandag drie rentetarieven met 0,10 procent om de economie aan te jagen. Het bericht wordt door beleggers redelijk goed ontvangen.

De euro/dollar stabiliseerde maandag rond 1,0882. De olieprijzen daalden licht, terwijl de obligatierentes geen grote bewegingen maakten.

Stijgers en dalers

Bijna alle aandelen in de AEX sloten maandag in het groen, uitgezonderd zwaargewichten Unilever en Shell, die licht daalden. Koploper was Besi, met een winst van 3,0 procent, terwijl ASML 2,5 procent won en ASMI 1,1 procent steeg, voorafgaand aan de cijfers dinsdag nabeurs.

Prosus ging 2,9 procent hoger na de renteverlaging in China. Het aandeel is afhankelijk van de waarde van het belang van het Chinese Tencent. AkzoNobel steeg in aanloop naar de kwartaalcijfers dinsdagochtend 2,2 procent.

In de Midkap-index steeg Aalberts 3,7 procent en Basic-Fit en Galapagos 2,9 procent. Air France-KLM was de gebeten hond, met een verlies van 1,4 procent. Alfen daalde 0,9 procent.

Bij de smallcaps won PostNL 6,5 procent. CM.com steeg 7,7 procent. Het bedrijf opent dinsdag voorbeurs de boeken.

NSI won 1,1 procent na een positief rapport van Berenberg.

Sligro was een opvallende daler met een verlies van 2,2 procent. Theon verloor bijna drie procent.

Wall Street

Rond het slot in Amsterdam noteerden de Amerikaanse beurzen tot anderhalf procent hoger. De Dow Jones index bleef wat achter, met een winst van minder dan een half procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers AT&T

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.