Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen hoger gesloten

Europese beurzen hoger gesloten
22 jul 2024 om 18:33

 De Europese beurzen zijn maandag hoger gesloten, terwijl beleggers de impact probeerden in te schatten van het besluit van Joe Biden om zich terug te trekken uit de Amerikaanse presidentiële race.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,9 procent bij een slot van 514,79 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 1,3 procent op 18.407,07 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 1,2 procent op 7.622,02 punten. De Britse FTSE 100 sloot maandag 0,5 procent hoger op 8.198,78 punten.

Axi zei zowel volatiliteit als voorzichtigheid te voorzien in reactie op het nieuws dat Biden zich uit de presidentiële race heeft teruggetrokken. De analisten stelden tevens dat beleggers onderdak zouden kunnen zoeken bij veilige havens.

Uit de eerste peilingen blijkt dat Kamala Harris de favoriet is om de nieuwe kandidaat voor de Democraten te worden, maar er wordt nog steeds verwacht dat Donald Trump de verkiezingen zal winnen, zei Swissquote.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde maandag stabiel op 4,245 procent, terwijl de tweejaarsrente 1 basispunt steeg tot 4,523 procent.

Olie werd maandag 0,7 procent goedkoper op 78,08 dollar per vat.

De euro/dollar noteerde op 1,0882. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0880 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0877 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Ryanair daalde in Dublin met 17,2 procent, nadat het bedrijf zei dat de kwartaalwinst in de drie maanden tot eind juni met 46 procent was gedaald en dat de tarieven in de zomermaanden lager zullen zijn dan verwacht.

Het Franse media- en communicatiebedrijf Vivendi zei maandag dat het aangekondigde project om het bedrijf op te splitsen haalbaar is en identificeerde voor elk bedrijf de meest geschikte beurzen. Het bedrijf zei dat er nog geen besluit is genomen om de splitsing uit te voeren. Eind oktober zou een besluit kunnen worden genomen, gevolgd door een stemming op een buitengewone aandeelhoudersvergadering, die in december zou kunnen worden gehouden, aldus het rapport. Om de splitsing door te laten gaan is een tweederde meerderheid van de aandeelhouders nodig. Het aandeel verloor 0,6 procent.

In Frankfurt won Bayer 4,0 procent, Deutsche Bank steeg 3,1 procent, terwijl Sartorius 2,2 procent verloor.

In Parijs noteerde Teleperformance 1,7 procent hoger, EssilorLuxottica won 2,1 procent, terwijl Accor 2,0 procent daalde.

Halfgeleideraandelen, die vorige week flink onder druk stonden, begonnen de nieuwe handelsweek met herstel. ASML won 2,5 procent, Infineon steeg 3,4 procent en STMicroelectronics noteerde 2,9 procent hoger.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,6 procent hoger op 5.536,52 punten. De Dow Jones index steeg 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,8 procent in het groen.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.