Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Wall Street koerst af op hoger slot

Wall Street koerst af op hoger slot
22 jul 2024 om 19:40

 De Amerikaanse beurzen noteerden maandag hoger met nog een paar uur handel te gaan, na het besluit van Joe Biden om zich terug te trekken uit de Amerikaanse presidentiële race, terwijl vice president Kamala Harris vooralsnog de favoriete kandidaat lijkt om het tegen Trump op te nemen.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 1,0 procent tot 5.560,15 punten, de Dow Jones index won 0,2 procent op 40.383,49 punten en de Nasdaq noteerde 1,5 procent hoger op 17.985,72 punten.

Volgens Quilter Investors zouden markten de komende vier maanden enige volatiliteit kunnen ervaren, omdat Biden’s aftreden en de goedkeuring van Kamala Harris het scenario van een grote overwinning van Donald Trump minder waarschijnlijk maken.

“Trump heeft de voorkeur, maar als Kamala Harris, of een andere genomineerde, succes boekt, kan de recente rotatie aan kracht inboeten en kan volatiliteit de overhand krijgen”, zei Quilter Investors.

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de Chicago Fed National Activity index in juni nipt boven de nul noteerde, wat wijst op een zeer bescheiden groei. De index verslechterde van een opwaarts bijgestelde +0,23 in mei tot +0,05 in juni.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde maandag 2 basispunten hoger op 4,264 procent, terwijl de tweejaarsrente 2 basispunten steeg tot 4,534 procent.

Olie noteerde maandag 0,4 procent lager op 78,31 dollar per vat.

De euro/dollar noteerde op 1,0890. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,0878 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0877 op de borden.

Op macro-economisch vlak staan dinsdag in de VS slecht de bestaande woningverkopen op de agenda.

Bedrijfsnieuws

Trump Media & Technology, het moederbedrijf van Trump, daalde 1,5 procent. Vrijdag verloor het aandeel nog meer dan 6 procent en op weekbasis zelfs bijna 14 procent.

Wereldwijd zijn ongeveer 8,5 miljoen Windows-computers getroffen door de storing die werd veroorzaakt door een update van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike op vrijdag. Dit zei Microsoft zaterdag in een blogbericht.

Ook dit weekend veroorzaakte de storing nog problemen, terwijl luchtvaartmaatschappijen, banken, ziekenhuizen en bedrijven probeerden te herstellen van de beschadigde software-update. Microsoft steeg maandag 1,3 procent, terwijl CrowdStrike 13,6 procent verloor, na een verlies van ruim 11 procent op vrijdag. 

Boeing verwacht dat de vliegtuigleveringen in de komende twintig jaar met ruim 3 procent per jaar zullen toenemen, waarbij luchtvaartmaatschappijen tegen 2043 bijna 44.000 nieuwe commerciële vliegtuigen nodig zullen hebben. Dit zei de Amerikaanse vliegtuigbouwer zaterdag in zijn Commercial Market Outlook. Aandelen Boeing noteerden maandag 0,5 procent lager.

Elliott Investment Management heeft een aanzienlijk belang opgebouwd in Starbucks en het activistische beleggingsfonds heeft de Amerikaanse koffiegigant privé onder druk gezet over manieren om de aandelenprijs op te krikken. Starbucks steeg vrijdag al zo’n 7 procent in reactie op het nieuws. Maandag verloor het aandeel 2,8 procent.

Berkshire Hathaway van Warren Buffett heeft tussen 17 en 19 juli bijna 33,9 miljoen aandelen Bank of America tegen een prijs van 43,56 dollar per stuk, hetgeen bijna 1,48 miljard dollar opbracht. Het investeringsbedrijf heeft nog zo’n 999 miljoen aandelen Bank of America in bezit. Bank of America daalde 1,2 procent, terwijl Berkshire 0,2 procent won.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.