Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

AEX licht lager gesloten

AEX licht lager gesloten
23 jul 2024 om 17:47

 De Amsterdamse beurs is dinsdag lager geëindigd, terwijl beleggers een grote hoeveelheid bedrijfscijfers verwerkten en uitkeken naar de cijfers van Tesla en Alphabet vanavond. In Amsterdam staat nabeurs ook nog ASMI op de agenda.

Bij een slot van 914,97 punten daalde de AEX uiteindelijk met 0,2 procent.

Er is momenteel weinig consensus onder beleggers over wat het betekent dat president Biden uit de presidentiële race stapt. Volgens sommige beleggers hebben de recente marktbewegingen minder te maken met de politiek, de Fed of inflatie, maar meer met wat wordt gezien als torenhoge waarderingen van aandelen.

“Wat ons echt zorgen baart, is het niveau van de waarderingen”, zei econoom Roger Aliaga-Diaz van Vanguard. Dergelijke omstandigheden, zo voegde hij toe, maken aandelen rijp voor een correctie “ook al is moeilijk te voorspellen wanneer dat zou kunnen gebeuren”, zei hij.

Daarnaast kijken beleggers uit naar economische data en de impact ervan op de kansen op een renteverlaging door de Federal Reserve in de komende maanden, waaronder economische groeicijfers op donderdag en PCE-inflatiecijfers aanstaande vrijdag.

Maar vandaag was het een waterval aan bedrijfscijfers. “We naderen dus de drukste periode van het seizoen van de bedrijfswinsten”, zei Frank van Bank Edmond de Rothschild. Volgens hem heeft van de reeds gerapporteerde cijfers ruim 70 procent de winstverwachtingen verslagen.

“Het enige minder positieve cijfer was de vooruitblik die bedrijven gaven, met meer bedrijven die hun vooruitzichten afzwakten dan die een verbetering zagen”, aldus de expert.

Op macro-economisch vlak was het vanochtend vrij rustig. Het consumentenvertrouwen zoals gemeten door het CBS daalde in juli nog iets verder. Voor de gehele eurozone was het licht verbeterd, maar bleef ruim onder nul. De index die het vertrouwen weergeeft, verbeterde van -14,0 naar -13,0.  

De olieprijzen waren gedaald naar het laagste niveau sinds begin juni, ondanks escalerende spanningen tussen Israël en Houthi-militanten in Jemen. Een vat Brentolie werd 1,6 procent goedkoper op 81,04 dollar.

De rentes daalde licht in Europa en de euro/dollar daalde naar 1,0853.

Stijgers en dalers

In de hoofdindex ging halfgeleiderbedrijf ASMI, dat dinsdag nabeurs de boeken opent, aan kop met een winst van 4,2 procent.

Randstad kon 1,4 procent bijschrijven. Degroof Petercam verlaagde het koersdoel licht, bij een ongewijzigd Reduceren advies. Jefferies verwachl een minder sterke omzetdaling in het derde kwartaal. KBC zette Randstad na de cijfers juist op de kooplijst en denkt dat het ergste achter de rug is voor de bemiddelaar in werk.

Besi en ASML wonnen 1,7 en 1,2 procent.

Ahold Delhaize kon niet profiteren van een koersdoelverhoging van Bank of America naar 34,00 euro en daalde het aandeel met 0,9 procent.

AkzoNobel ging 3,0 procent onderuit na de resultaten. Jefferies waarschuwde na de cijfers van Akzo al voor koersdruk, omdat de kwartaalcijfers tegenvielen. De licht neerwaartse bijstelling van de outlook kwam volgens Degroof Petercam niet als een verrassing.

In de Midcap won Inpost 1,9 procent, gevolgd door Galapagos die 1,1 procent kon bijschrijven.

Basic-Fit verloor 1,5 procent na een koersdoelverlaging van KBC Securities. Later deze week komt Basic-Fit met cijfers en KBC verwacht dat de aanwas van nieuwe leden vergelijkbaar zal zijn met die in het tweede kwartaal van 2023, ofwel circa 10.500 leden. KBC verwacht ook zijn omzet- en EBITDA-taxaties te moeten verlagen omdat de groei van het aantal nieuwe sportscholen stagneert.

Alfen en Corbion verloren 3,3 en 3,6 procent.

Bij de kleine fondsen ging NX Filtration aan kop met een winst van 4,6 procent. CM.com steeg 2,2 procent na de resultaten, terwijl Wereldhave werd beloond voor de cijfers, met een plus van 4 procent. 

“Meer van hetzelfde”, oordeelde Jefferies over de resultaten van CM.com, terwijl ING er wel over te spreken was, maar de outlook wat conservatief noemde. Maar mogelijk doet CM.com dit bewust.

Degroof Petercam noemde de cijfers van Wereldhave “netjes” en in lijn met de verwachtingen. Het vastgoedconcern gaf tegenover ABM Financial News aan dat momenteel gesprekken worden gevoerd over de verkoop van twee winkelcentra in Nederland.

Acomo daalde 1,1 procent na het openen van de boeken.

Onderaan bungelden Postnl, Renewi en Ebusco met verliezen tussen de 2,5 en 3,0 procent.

Tussenstanden Wall Street

Tijdens het slot van de Amsterdamse beurs was Wall Street groen gekleurd en steeg de S&P 500 index 0,3 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers J.P. Morgan

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.