Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Tesla boekt meer omzet maar minder winst

Tesla boekt meer omzet maar minder winst
23 jul 2024 om 22:38

Tesla heeft in het tweede kwartaal van 2024 meer omzet geboekt maar zag de winst sterker dan verwacht dalen. Dit maakte de Amerikaanse fabrikant van elektrische voertuigen dinsdag nabeurs bekend.

Tesla boekte een 2 procent hogere omzet van 25,5 miljard dollar, tegen 24,9 miljard dollar een jaar eerder, maar zag de winst per aandeel dalen van 0,91 dollar een jaar eerder tot 0,52 dollar.

Analisten geraadpleegd door FactSet rekenen vooraf op een omzetdaling tot 24,5 miljard dollar en een minder sterke winstdaling van 0,91 tot 0,61 dollar door lagere volumes en prijzen.

Tesla leverde in het tweede kwartaal 444.000 auto’s af, bleek begin deze maand uit de productiecijfers, tegen een gemiddelde gerealiseerde prijs van 42.500 dollar. Een jaar eerder leverde het bedrijf ongeveer 466.000 auto’s af tegen een gemiddelde prijs van 44.000 dollar.

 “We bereikten een recordomzet in het tweede kwartaal, ondanks een moeilijk operationeel klimaat”, stelde Tesla. 

In zijn vooruitblik stelde Tesla dat de groei van het aantal voertuigen aanmerkelijk lager kan zijn in 2024 dan in 2023, vanwege de lancering van het voertuig van de volgende generatie en andere producten.  

De plannen voor nieuwe voertuigen, waaronder meer betaalbare modellen, gaan volgens plan nog steeds in de eerste helft van 2025 in productie. 

De aanpak, die gebruik maakt van bestaande productielijnen, zal resulteren in “minder kostenbesparingen dan eerder werd verwacht”, maar stelt het bedrijf in staat om de volumes te laten groeien op een manier die “meer efficiënt omgaat met investeringen gedurende onzekere tijden”, aldus Tesla. 

Het bedrijf denkt dat zo een groei van meer dan 50 procent ten opzichte van 2023 mogelijk is, voordat er in nieuwe fabricagelijnen wordt geïnvesteerd. 

Het aandeel daalde na de cijfers ongeveer 2 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers ABN AMRO

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.