Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Update: Brussel onderzoekt kartelvorming Delivery Hero en Glovo

Update: Brussel onderzoekt kartelvorming Delivery Hero en Glovo
23 jul 2024 om 13:09

 De Europese Commissie is een formeel mededingingsonderzoek gestart om te bepalen of Delivery Hero en Glovo de Europese regels hebben overtreden door deel te nemen aan een kartel in de sector van het online bestellen en leveren van levensmiddelen, kruidenierswaren en andere dagelijkse consumptiegoederen in de Europese Economische Ruimte. Dit maakte de toezichthouder van de Europese Unie dinsdag bekend.

Delivery Hero en Glovo zijn twee van de grootste voedselbezorgers in Europa. Sinds juli 2018 had Delivery Hero een minderheidsbelang in Glovo, en in juli 2022 verwierf het de volledige zeggenschap.

De Commissie vreest dat Delivery Hero en Glovo vóór de overname geografische markten hebben verdeeld en commercieel gevoelige informatie hebben uitgewisseld, bijvoorbeeld over commerciële strategieën, prijzen, capaciteit, kosten en productkenmerken.

Ook is Brussel bezorgd dat de bedrijven hebben afgesproken elkaars werknemers niet af te troggelen. Deze praktijken werden makkelijker door het minderheidsbelang dat Delivery Hero destijds in Glovo had.

“Indien dit wordt bewezen, kan het gedrag van de ondernemingen in strijd zijn met de EU-mededingingsregels die kartels en concurrentiebeperkende zakelijke praktijken verbieden”, zei de Commissie dinsdag.

Eerder deze maand maakte Delivery Hero al bekend dat het een extra voorziening zou treffen, met het oog op een mogelijke boete van de Commissie. Delivery Hero gaf toen aan rekening te houden met een boete van meer dan 400 miljoen euro.

In een reactie dinsdag zei Delivery Hero kennis te hebben genomen van het onderzoek van de Commissie en gaf men aan volledig mee te werken.

De Duitse maaltijdbezorger herhaalde verder de verawachtingen voor 2024 en verwacht ook een “aanzienlijke verdere toename in winstgevendheid in 2025.” 

Aandelen van Delivery Hero daalden dinsdag meer dan 4 procent nadat het onderzoek van de Commissie werd aangekondigd, maar inmiddels is sprake van gedeeltelijk herstel, met een koersdaling van circa 2 procent.

Update: om reactie Delivery Hero toe te voegen


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • Aegon
    * *
  • Asm International
    * *
  • Besi
    * *
  • Galapagos
    * *
  • IMCD
    * *
  • NED25
    * *
  • NLMID
    * *
  • Signify
    * *
  • Unilever
    * *
  • Vastned
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.