Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursblik: Aalberts voelt cyclische impact in eindmarkten

Beursblik: Aalberts voelt cyclische impact in eindmarkten
24 jul 2024 om 12:58

 Aalberts is in goede vorm, maar zal de cyclische impact voelen in diverse belangrijke eindmarkten. Dit stelden analisten in aanloop naar de halfjaarcijfers van het bedrijf op donderdag.

Analist Tijs Hollestelle van ING verwacht in de zomermaanden wat meer zicht te krijgen op een mogelijk herstel. Voor wat betreft de halfjaarcijfers, kijkt de analist naar het tempo waarin de volumes dalen bij de Building Technology-divisie. Een makkelijkere vergelijkingsbasis kan ervoor zorgen dat een bodem in zicht is in de tweede jaarhelft.

De effecten van prijsaanpassingen acht Hollestelle beperkt, zoals Aalberts eerder dit jaar zelf ook al aangaf.

Ook zal Hollestelle naar signalen zoeken dat groothandelaren hun voorraden weer aanvullen, hetgeen de basis kan zijn voor een herstel in de tweede jaarhelft, al is de zomerperiode voor de bouwsector rustig.

“We gaan uit van een relatief zwakker herstel, met een aantrekkende vraag richting het einde van 2024”, blikte analist David Kerstens van Jefferies vooruit. Bij Berenberg bestempelden ze 2204 als een overgangsjaar voor Aalberts. Maar volgend jaar is er zicht op een mooie groei, denkt de zakenbank. Reden om het aandeel nu al in portefeuille te nemen.

Andere factoren waar Hollestelle op zal letten zijn de kostenbesparingsmaatregelen, het dividend en de vrije kasstroom, die in de tweede jaarhelft van 2023 nog sterk was.

ING verwacht een gemengd beeld bij de industriële tak, waarbij de halfgeleiderdivisie zal blijven groeien in 2024, maar wel in een lager tempo, terwijl automotive het jaar matig is begonnen. Lucht- en ruimtevaart doet het dan weer goed, aldus Hollestelle.

De consensus mikt volgens ING op een halfjaaromzet van 1,64 miljard euro, goed voor een autonome krimp van 2,3 procent. Volgens Jefferies komt dit vooral door een daling van het aantal nieuwbouwwoningen.

De EBITA zal vermoedelijk uitkomen op 246 miljoen euro tegen 264 miljoen euro een jaar eerder. Die daling is volgens Jefferies voornamelijk het gevolg van lagere resultaten bij het segment building technologie en relatief stabiele resultaten bij het segment industriële technologie. De marge zal licht zijn teruggelopen van 15,4 naar 15,0 procent.

Onder de streep rest een winst van 176 miljoen euro tegen 189 miljoen euro een jaar eerder. De schuldpositie kan wel flink zijn afgenomen van 773 naar 561 miljoen euro, zo denken analisten.

ING heeft een Houden advies op Aalberts met een koersdoel van 40,00 euro. Jefferies heeft een koopadvies met een koersdoel van 52,00 euro.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.