Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursupdate: tech onder druk in rode AEX

Beursupdate: tech onder druk in rode AEX
24 jul 2024 om 12:13

 De Amsterdamse beurs koerste woensdagochtend lager, al werd een stukje van de openingsverliezen weggewerkt. Rond de klok van twaalf uur daalde de AEX 0,5 procent op 910,11 punten.

“Het lagere slot van Wall Street en de negatieve koersreactie nabeurs op de tegenvallende cijfers van onder andere Tesla en Alphabet, drukt de stemming vanmorgen”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

“Er zijn wat zorgen of de grote techbedrijven aan de hooggespannen verwachtingen van analisten kunnen voldoen. Dat lukt ze vast niet allemaal maar dat maakt ons niet minder enthousiast over het vooruitzicht van aandelen uit de sectoren IT en communicatiediensten, waarbij er voor sommige beleggers na de rally sinds eind vorig jaar blijkbaar slechts weinig excuus nodig is om een beetje winst te nemen”, stelde de expert van ING.

Ook de risico’s rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen hangen boven de markt, vulde beleggingsadviseur Kevin Verstraete van Lynx aan.

Volgens Verstraete kijken beleggers vooral uit naar het PCE-rapport van vrijdag, voor een update over de inflatieontwikkeling en mogelijke renteverlaging door de Federal Reserve. Lynx merkte op dat de markt nu rekening houdt met een renteverlaging in september door de Amerikaanse centrale bank.

De economie van de eurozone heeft in juli veel groei ingeleverd, zo bleek vanochtend. De samengestelde index daalde van 50,9 naar 50,1. Vooraf was de inschatting een index van 50,7.

Hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank sprak woensdag van een significante terugval in de industrie. De econoom acht op basis van de cijfers een renteverlaging door de ECB in september reëel, maar de prijsontwikkeling is nog een punt van zorg.

Het muntpaar euro/dollar koerste rond een niveau van 1,0837. De olieprijzen koersten licht hoger.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen daalden ASMI en Besi 2,7 tot 6,0 procent. ASMI kwam dinsdag nabeurs met cijfers. De nieuwe orders stegen sterk in het tweede kwartaal en ASMI overtrof de eigen omzetverwachting. Ook werd de outlook verhoogd. Verschillende analisten verhoogden hun koersdoelen voor ASMI. Het aandeel ASM Pacific Technology, waarin ASMI een belang heeft, daalde woensdag echter met 23 procent na cijfers.

Cijfers van KPN konden niet overtuigen, ondanks dat analisten de resultaten conform verwachting vonden. Het aandeel koerste 2,6 procent lager.

Universal Music, dat vanavond met cijfers komt, steeg met 1,2 procent en DSM-Firmenich werd 1,5 procent duurder. Verder wonnen ook ArcelorMittal en Shell licht.

Just Eat won in de AMX 2,6 procent. UBS handhaafde het koopadvies op het aandeel, hoewel het koersdoel wel werd verlaagd. Mogelijk komt de maaltijdbezorger bij de halfjaarcijfers met een aandeleninkoopprogramma. Aalberts daalde met 1,1 procent.

CM.com won onder de kleinere fondsen 1,1 procent en NX Filtration steeg met 0,5 procent. Nedap verloor 2,0 procent na een kleine koersdoelverlaging door Berenberg. Renewi werd 1,4 procent goedkoper.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • Aegon
    * *
  • Asm International
    * *
  • Besi
    * *
  • Galapagos
    * *
  • IMCD
    * *
  • NED25
    * *
  • NLMID
    * *
  • Signify
    * *
  • Unilever
    * *
  • Vastned
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.