Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Koersval ASMI en Besi duwt AEX in het rood

Koersval ASMI en Besi duwt AEX in het rood
24 jul 2024 om 17:54

 De Amsterdamse beurs is woensdag lager gesloten, met stevige verliezen voor de halfgeleiders, na resultaten van ASMI.

De AEX-index daalde met 1,3 procent tot 903,46 punten. De Midkap-index verloor 0,5 procent tot 882,87 punten en de index voor smallcaps daalde met 1,4 procent.

De stemming werd gedrukt door de tegenvallende resultaten van de Amerikaanse technologiereuzen Tesla en Alphabet dinsdagavond nabeurs.

“Er zijn wat zorgen of de grote techbedrijven aan de hooggespannen verwachtingen van analisten kunnen voldoen”, zei Simon Wiersma van ING. Dit leidt tot winstnemingen, maar de beleggingsexpert blijft enthousiast over de sector.  

Volgens Carmignac lopen de analistenverwachtingen voor de winstgroei van grote Amerikaanse bedrijven, van rond 10 procent, niet in de pas met de verwachting van 4 tot 5 procent economische groei. Dat zou komen door de extreme winstgroei van de uiterste populaire AI-gerelateerde aandelen. Carmignac voorziet teleurstelling, omdat “we er in alle redelijkheid van kunnen uitgaan dat de exponentiële winstgroei in die sector op een gegeven moment stagneert.”

Ook de Amerikaanse presidentsverkiezingen hangen boven de markt, volgens beleggingsadviseur Kevin Verstraete van Lynx, evenals het inflatiecijfer in het PCE-rapport van vrijdag en wat dat betekent voor een mogelijke renteverlaging in september.

Economisch nieuws was er over de nieuwe woningverkopen in de Verenigde Staten, die in juni licht daalden.  

Voorlopige cijfers van S&P Global over de inkoopmanagers wezen op een krimpende industrie en groeiende dienstensector in de VS in juli. In de eurozone was er stagnatie door een sterkere krimp van de industrie en een groeivertraging in de dienstensector. De samengestelde index daalde van 50,9 naar 50,1.

Het muntpaar euro/dollar koerste rond 1,0857.

De olieprijs steeg met ongeveer een half procent tot 77,79 voor de WTI-future, nadat bleek dat de Amerikaanse olievoorraden afgelopen week sterker dan verwacht afnamen, met 3,7 miljoen vaten. Ook de voorraden benzine, diesel en stookolie slonken sterker dan was voorzien.

Stijgers en dalers

De aandelen ASMI en Besi gingen onderuit met 9,4 en 8,5 procent, na de cijfers van ASMI dinsdag nabeurs. De toeleverancier voor de halfgeleiderindustrie verhoogde evenwel de outlook na sterke orders in het tweede kwartaal en verschillende analisten verhoogden hun koersdoelen. Beleggers stuurden het aandeel desondanks omlaag. Dat kwam door de resultaten van ASM Pacific Technology, zei handelaar Bert van der Pol van Today’s Group. Daarin heeft ASMI een belang. Dat aandeel daalde woensdag 23 procent na cijfers.

Cijfers van KPN konden evenmin overtuigen, hoewel analisten de resultaten conform verwachting vonden. Het aandeel sloot 3,5 procent lager.

Bescheiden koerswinst van ruim een procent was er voor ArcelorMittal en DSM-Firmenich. Universal Music, dat vanavond nog met cijfers komt, steeg 0,6 procent.  

Fugro won 0,7 procent na een koersdoelverhoging van Jefferies.

Onder de Midkappers won Alfen 3,0 procent, gevolgd door Aperam met 2,9 procent.

InPost leverde 2,5 procent in en Aalberts verloor 2,0 procent. Donderdag opent dit laatste bedrijf de boeken.

Just Eat sloot licht lager. UBS verlaagde het koersdoel, maar handhaafde wel het koopadvies. Mogelijk gaat de maaltijdbezorger na de halfjaarcijfers eigen aandelen inkopen.

Onder de kleinere fondsen maakten bouwbedrijven BAM en Heijmans de grootste uitslagen met verliezen van ongeveer 3,5 procent. Ook Nedap leverde ruim 3,5 procent in na een kleine koersdoelverlaging door Berenberg.

Sligro won 1,0 procent en Sif Holding 1,5 procent.

Tussenstanden Wall Street

Wall Street was woensdag sterk in mineur rond het sluiten van de beurzen in Europa. De S&P500-index daalde 1,6 procent en de Nasdaq verloor zelfs 2,6 procent. 


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.