Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Licht lagere opening AEX voorzien

Licht lagere opening AEX voorzien
24 jul 2024 om 08:23

 De Amsterdamse beurs gaat woensdag een licht lagere opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,4 procent in het rood. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter al 0,2 procent lager op 914,97 punten.

Beleggers maken zich op voor een reeks nieuwe bedrijfscijfers, nadat de cijfers van Tesla en Alphabet gisterenavond voor teleurstelling zorgden. Ook staan vandaag de samengestelde inkoopmanagersindices uit Europa en het Verenigd Koninkrijk op de agenda, die vermoedelijk een verzwakking van de dienstensector en industrie laten zien. De cijfers kunnen mogelijk bijdrage aan de gedachte dat de Europese Centrale Bank de rentes in september opnieuw kan verlagen.

De aandacht van beleggers gaat naar bedrijfscijfers, nadat de beurzen kortgeleden nog in het teken stonden van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, een enorme rotatie in de markt en een grote IT-storing, die bijvoorbeeld grote impact had op het wereldwijde vliegverkeer.

“De euforiefase van de AI-trend zijn we inmiddels wel voorbij”, stelde fondsbeheerder John Belton van Gabelli Funds. “Het is nu tijd om naar de concrete resultaten ervan te kijken.”

“De risicobereidheid is even ver te zoeken”, vulde analist Lloyd Chan van MUFG Bank aan.

“Wat ons echt zorgen baart, is het niveau van de waarderingen”, zei econoom Roger Aliaga-Diaz van Vanguard. Dergelijke omstandigheden, zo voegde hij toe, maken aandelen rijp voor een correctie.

Belton is wel blij dat de flinke koerssprong dit jaar van techfondsen ook echt gepaard ging met bedrijfsresultaten die de verwachtingen overtroffen.  

De cijfers van Tesla werden niet goed ontvangen. Het aandeel lijkt bijna 8 procent lager te gaan openen vanmiddag. Ook het aandeel Alphabet, moederbedrijf van Google, zal in het rood van start gaan, hoewel het verlies van circa 2 procent wel eens stuk kleiner is dan dat van Tesla. Daarentegen worden de cijfers van Texas Instruments vermoedelijk wel beloond met een mooie plus vanmiddag.

De Aziatische beurzen kleurden vanochtend rood. Vanochtend bleek uit een inkoopmanagersindex van S&P Global dat de Japanse economie in juli stevig is gegroeid, na een kleine krimp in juni. De industrie zou deze maand fractioneel zijn teruggelopen, maar de dienstensector schoot van krimp naar stevige groei.

De olieprijs is dinsdag lager gesloten, na aanhoudende zorgen over vertragende vraag die de prijzen van veel grondstoffen lieten dalen. De september-future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot 1,3 procent lager op 77,39 dollar op de New York Mercantile Exchange.  

“Pessimisten over de olieprijs lijken er vroeg bij te zijn voor de seizoensmatige daling van olieprijzen”, stelde Han Tan van Exinity. In de afgelopen vijf jaar daalde de olieprijs doorgaans van augustus tot november. In de Aziatische handel vanochtend koerste de olieprijs licht hoger.

De euro/dollar noteerde op 1,0846. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0859 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,0846 op de borden.  

Bedrijfsnieuws

ASM International heeft in het tweede kwartaal de nieuwe orders sterk zien stijgen, en overtrof de eigen omzetverwachting. Voor het derde kwartaal rekent ASMI op een omzet van 740 miljoen tot 780 miljoen euro, en voor de tweede helft van het jaar zou de omzetgroei 15 procent hoger moeten uitvallen dan in de eerste helft. Eerder gaf het bedrijf nog aan dat het verschil zo’n 10 procent zou zijn. Analisten voorzagen een herhaling van die eerdere outlook.

KPN heeft in het tweede kwartaal de resultaten zien aantrekken en handhaafde de outlook voor heel het jaar. De aangepaste omzet kwam afgelopen kwartaal uit op 1.391 miljoen euro tegen 1.331 miljoen euro een jaar eerder. De aangepaste EBITDA na leases van KPN steeg op jaarbasis met 5,6 procent.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index daalde dinsdag 0,1 procent tot 5.555,74 punten, de Dow Jones-index verloor 0,1 procent tot 40.358,09 punten de technologiebeurs Nasdaq daalde 0,1 procent tot 17.997,35 punten.  


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Aedifica

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.