Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Marel verlaagt outlook

Marel verlaagt outlook
24 jul 2024 om 18:56

 Marel schreef in het tweede kwartaal weer zwarte cijfers en haalde iets meer orders binnen dan in de drie maanden ervoor, maar het bedrijf stelde de groeiverwachtingen neerwaarts bij en rekent dit jaar op een omzetdaling. Dit maakte de fabrikant van slachtmachines woensdag nabeurs bekend.

Op de achtergrond speelt de lancering van het overnamebod van John Bean Technologies, dat Marel voor 3,60 euro per aandeel wil inlijven. Sinds 24 juni kunnen aandeelhouders hun stukken Marel aanbieden tot en met 2 september, en kunnen kiezen om per aandeel 0,0407 aandeel John Bean te ontvangen, of cash, of een combinatie van cash en aandelen: 1,26 euro en 0,0265 aandeel John Bean.

Marel sleepte 393,4 miljoen euro aan orders binnen, bleek woensdag uit de kwartaalcijfers. Dat bedrag lag in het eerste kwartaal op 392,8 miljoen euro.

De omzet steeg licht tot 415,2 miljoen euro, van 412,6 miljoen euro in de drie maanden ervoor.

Onder de streep resteerde een winst van 2,1 miljoen euro, na een verlies van 3,2 miljoen euro in het eerste kwartaal.

“Het is bemoedigend dat we nu een opeenvolgende margeverbetering hebben gezien in het tweede kwartaal, als gevolg van de acties die we ondernemen om onze activiteiten te verbeteren. We blijven echter opereren in een uitdagende marktomgeving, wat tot uiting komt in de ontvangen zachte orders”, aldus CEO Arni Sigurdsson in een toelichting.

Outlook

Er is aanhoudende onzekerheid op de korte termijn als gevolg van de toenemende geopolitieke spanningen, de hardnekkige inflatie en het klimaat van hoge rentetarieven. Dit blijkt uit de lager dan verwachte projectorders in de eerste helft van het jaar.

Verwacht wordt dat het aantal ontvangen orders in de tweede helft van het jaar zal toenemen, omdat de marktvooruitzichten verbeteren en er positieve signalen zijn in het klantensentiment, vooral voor pluimvee. Om omzetgroei en verbeterde operationele prestaties te realiseren is wel eerst opbouw van het orderboek nodig, aldus het bedrijf.

Vooruitzichten voor het volledige jaar 2024 zijn herzien naar 9 tot 10 procent EBIT-groei, in plaats van 10 tot 11 procent; daarnaast 13 tot 14 procent EBITDA-groei, in plaats van eerder 14 tot 15 procent, en een omzetdaling met een laag eencijferig percentage.

De vooruitzichten voor de middellange termijn zijn ongewijzigd. Marel is actief in aantrekkelijke groeimarkten met een verwachte lange termijngemiddelde marktgroei van 4-6 procent per jaar, ondersteund door gunstige seculiere trends, gericht op automatisering, robottechnologie en digitale oplossingen om de verwerking te optimaliseren en de uitdagingen van klanten op het gebied van een beter gebruik van grondstoffen aan te pakken , schaarste aan arbeidskrachten, hoge inputkosten en een stijgend aantal eindproducten, aldus het bedrijf.

Het aandeel Marel sloot woensdag 0,9 procent lager op 3,37 euro


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Marel hf

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.