Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Resultaten KPN trekken aan

Resultaten KPN trekken aan
24 jul 2024 om 07:57

KPN heeft in het tweede kwartaal de resultaten zien aantrekken en handhaafde de outlook voor heel het jaar. Dit bleek woensdag uit cijfers van het telecombedrijf. 

“In het tweede kwartaal bleef onze omzet in de consumentenmarkt groeien, door een solide instroom van mobiele diensten en een aanhoudende omzetgroei uit glasvezel-diensten”, stelde CEO Joost Farwerck in een toelichting op de cijfers. “De breedbandmarkt blijft uitdagend, met name bij onze dienstverlening over het kopernetwerk waar we meer verloop zien. De omzet uit de zakelijke dienstverlening liet een aanhoudende groei zien, waarbij het MKB opnieuw een sterke bijdrage leverde.”

Zoals verwacht daalde de omzet bij Wholesale als gevolg van Youfone, verminderde interconnectie-inkomsten met lage marges en toegenomen concurrentie op de breedbandmarkt, aldus de topman. “Met het huidige tempo van de glasvezeluitrol en ons aantrekkelijke portfolio vertrouwen we erop dat de prestaties bij Wholesale zullen verbeteren.”

De CEO zegt op koers te liggen om de ambities voor de middellange termijn waar te maken.

De aangepaste omzet kwam afgelopen kwartaal uit op 1.391 miljoen euro tegen 1.331 miljoen euro een jaar eerder. De analistenconsensus mikte op een omzet van 1.378 miljoen euro.

Voor de segmenten Consumer en Business ging de markt uit van omzetstijgingen van respectievelijk 6,4 en 3,3 procent, terwijl bij Wholesale sprake zou zijn van een krimp van 4,7 procent op jaarbasis. Dit werd uiteindelijk een groei van 7,2 en 3,4 procent voor respectievelijk Consumer en Business en een krimp voor Wholesale van 10 procent, of van 2,9 procent exclusief de impact van fusies en overnames.

De aangepaste EBITDA na leases van KPN steeg op jaarbasis met 5,6 procent tot 629 miljoen euro. Er werd gemikt op 622 miljoen euro door de analisten. Dat was in het eerste kwartaal van 2024 nog 605 miljoen euro.

Onder de streep restte een winst van 227 miljoen euro tegen 216 miljoen euro een jaar eerder. In het eerste kwartaal had KPN nog te kampen met eenmalige herfinancieringskosten, waardoor de winst over de eerste zes maanden van dit jaar daalde met 2,6 procent.

De investeringen bedroegen 337 miljoen euro, 11 procent hoger dan een jaar eerder.

De operationele vrije kasstroom bleef gelijk op 292 miljoen euro. De consensus mikte op een stijging naar 324 miljoen euro. De vrije kasstroom viel met 210 miljoen euro fractioneel lager uit dan de 212 miljoen euro waar analisten op mikten.

Outlook

KPN rekent voor het lopende boekjaar onverminderd op een aangepaste EBITDA na leases van 2.500 miljoen euro en een vrije kasstroom van 890 miljoen euro.

Voor 2024 verwacht de markt een 3,0 procent hogere omzet van 5.614 miljoen euro en een aangepaste EBITDA van 2.503 miljoen euro.

De kapitaaluitgaven zullen dit jaar uitkomen op iets meer dan 1,2 miljard euro en de vrije kasstroom op 896 miljoen euro, denken de analisten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers KPN

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.