Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen openen lager

Europese beurzen openen lager
25 jul 2024 om 06:56

 De Europese beurzen gaan donderdag een lagere opening tegemoet, na verliezen gisterenavond op Wall Street en een mineurstemming vanochtend in Azië.

IG voorziet een openingsverlies van 55 punten voor de Duitse DAX, een min van 41 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 14 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn woensdag lager gesloten, terwijl beleggers opnieuw een flinke serie aan bedrijfscijfers verwerkten. 

Beleggers werden vandaag opnieuw overspoeld met bedrijfsresultaten en was er ook macro-economisch nieuws. De bedrijfsactiviteiten in de eurozone zijn in juli nagenoeg tot stilstand gekomen. De samengestelde inkoopmanagersindex daalde van 50,9 naar 50,1.

Er was een groeivertraging in de dienstensector en de industrie kromp in een nog hoger tempo. Analisten van Deutsche Bank noemden de inkoopdata zelfs een bittere teleurstelling. Dit terwijl deze in het Verenigd Koninkrijk herstelde dankzij de sterke groei van de productiesector.

Hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank sprak woensdag van een significante terugval in de industrie in de eurozone. De econoom acht op basis van de cijfers een renteverlaging door de ECB in september reëel, maar de prijsontwikkeling is nog een punt van zorg.

Bedrijfsnieuws

In Frankfurt werd de dagwinst opgeëist door Sartorius met een winst van 3,3 procent. Rheinmetall wist 0,5 procent bij te schrijven, nadat bleek dat het bedrijf in het tweede kwartaal zijn omzet en operationele resultaten aanzienlijk heeft zien aantrekken en daarmee de inschattingen van de markt duidelijk overtrof.

Deutsche Bank kreeg een koerstik van 8,3 procent te verwerken. De bank boekte in het tweede kwartaal een verlies ondanks een lichte stijging van de opbrengsten. De bank maakte een nettoverlies bekend van 143 miljoen euro. Een jaar eerder boekte Deutsche Bank in het tweede kwartaal juist een winst van 763 miljoen euro. Een rechtszaak die voortvloeide uit de overname van Postbank ging gepaard met een voorziening van 1,3 miljard euro, hetgeen al eerder bekend was gemaakt.

In Parijs herstelde Edenred na de koerstik van gisteren en herstelde 3,7 procent, gevolgd door Eurofins Scientific met een winst van 3,3 procent.

BNP Paribas presteerde in het tweede kwartaal beter dan verwacht en handhaafde outlook. Analisten verwachten geen bijstellingen in de consensus. Desondanks sloot de koers 1,0 procent lager.

LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton boekte in de eerste jaarhelft een tegenvallende omzet, maar ziet de tweede helft met vertrouwen tegemoet, zo bleek dinsdagavond. Beleggers reageerden ondanks het vertrouwen van het luxeconcern teleurgesteld en het aandeel daalde met 4,7 procent. Sectorgenoot Kering leverde 4,5 procent in en kwam woensdag nabeurs met teleurstellende cijfers en verlaagde daarbij de outlook.

In Amsterdam waren het de ‘chippers’ die de stemming drukten na de tegenvallende cijfers van Alphabet en vooral Tesla. Zo verloren onder meer Besi en ASMI 8,5 en 9,4 procent.

ASMI kwam dinsdag zelf nabeurs ook met cijfers. De nieuwe orders stegen sterk in het tweede kwartaal en ASMI overtrof de eigen omzetverwachting. Ook werd de outlook verhoogd.

Verschillende analisten verhoogden hun koersdoelen voor ASMI. Maar dat mocht dus niet baten en het aandeel ASM Pacific Technology, waarin ASMI een belang heeft, daalde woensdag met ruim 23 procent na cijfers.

Cijfers van KPN konden ook niet overtuigen, ondanks dat analisten de resultaten conform verwachting vonden. Het aandeel koerste 3,5 procent lager.

In Brussel won Sofina ruim 2 procent. Sofina publiceerde dinsdagavond de nieuwsbrief voor de eerste helft van 2024. De intrinsieke waarde van Sofina is in het afgelopen halfjaar licht gestegen. Op 31 december bedroeg de intrinsieke waarde 274 euro per aandeel Sofina, maar eind juni dit jaar was dit opgelopen naar 286 euro. Analist Kris Kippers van Degroof Petercam denkt dat de druk op Sofina inmiddels de bodem heeft bereikt en is positief gestemd voor de toekomst.

Banco Santander publiceerde net iets beter dan verwachte resultaten over het tweede kwartaal en overlegde een verbetering van de outlook voor onder andere de omzet. De koers steeg 2,9 procent.

Equinor deed het met de EBIT over het tweede kwartaal beter dan verwacht, ofschoon bij de tak renewables de zwakte aanhoudt. De koers van het Noorse bedrijf zakte 0,3 procent.

Aston Martin boekte een beter dan verwachte omzet over het tweede kwartaal. De autobouwer komt met nieuwe modellen en volgens analisten lijken deze de doelstellingen van het bedrijf in zicht te houden. De koers steeg 6,5 procent.

Informa boekte sterke halfjaarcijfers en bevestigde de overname van Ascential. De koers steeg 3,7 procent.

EasyJet heeft in het derde kwartaal van het lopende boekjaar de omzet met dubbele cijfers zien stijgen net als de winst. De prijsvechter verwacht op middellange termijn een brutowinst van 1,3 miljard pond. De koers steeg 3,0 procent.

Euro STOXX 50          4.861,87 (-1,1%)
STOXX Europe 600       512,30 (-0,6%)
DAX                           18.387,46 (-0,9%)
CAC 40                        7.513,73 (-1,1%)
FTSE 100                    8.153,69 (-0,2%)
SMI                              12.203,17 (-0,6%)
AEX                                 903,46 (-1,3%)
BEL 20                        4.047,18 (+0,2%)
FTSE MIB                 34.471,65 (-0,5%)
IBEX 35                      11.210,10 (-0,0%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures donderdag in het groen.

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag flink lager gesloten, nadat dinsdagavond nabeurs de teleurstellende rapporten van Tesla en Alphabet het sentiment flink onder druk zette. Hierdoor beleefden de S&P 500 en de Nasdaq hun slechtste dag sinds 2022.

Ondanks deze missers van de bovengenoemde beursgiganten is het winstseizoen over het algemeen sterk begonnen. Ruim 25 procent van de S&P 500 bedrijven hebben hun winsten over het tweede kwartaal gerapporteerd, waarbij volgens gegevens van FactSet ongeveer 80 procent daarvan de verwachtingen overtrof.

Echter, volgens Carmignac is er een ongebruikelijke discrepantie tussen de analistenverwachtingen voor de winstgroei van grote Amerikaanse bedrijven en voor de economische groei. De winstgroei wordt rond 10 procent geschat en de nominale economische groei rond 4 tot 5 procent.

De discrepantie heeft te maken met de populariteit van de technologiesector en vooral de AI-gerelateerde aandelen, die goed zijn voor de helft van de winststijging in de S&P500-index. Carmignac waarschuwt hier voor teleurstellingen, erop wijzend dat “we er in alle redelijkheid van kunnen uitgaan dat de exponentiële winstgroei in die sector op een gegeven moment stagneert.”

Wat de zorgen van beleggers woensdag wellicht nog groter maakte, waren de zwakker dan verwachte cijfers over de Amerikaanse inkoopmanagers voor de industrie die van groei naar krimp verzwakte. Deze index verslechterde van 51,6 naar 49,5, het laagste niveau in zeven maanden.

De inkoopmanagersindex voor de dienstensector steeg daarentegen van 55,3 naar 56,0, het hoogste niveau in 28 maanden. Hierdoor steeg de samengestelde inkoopmanagersindex per saldo licht, van 54,8 in juni naar 55,0 deze maand en dat is het hoogste niveau in meer dan twee jaar. 

Ook bleek woensdag dat de verkoop van nieuwe huizen lager was dan economen voor de maand juni hadden verwacht. Het aantal verkochte nieuwe eengezinswoningen daalde met 0,6 procent ten opzichte van mei tot 617.000 stuks op jaarbasis. De gemiddelde verkoopprijs in juni 2024 was 487.200 dollar.

Woensdag bleek dat de olievoorraden in de VS voor de vierde week op rij waren gedaald en steeg en vat WTI-olie 0,8 procent naar 77,59 dollar.

De Amerikaanse tienjarige rente liep 5 basispunten op naar 4,29 procent.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel Tesla daalde ruim 12 procent, nadat het bedrijf bekendmaakte dat het in het tweede kwartaal veel minder winst had geboekt en onder meer waarschuwde dat kostenbesparingen lager zullen uitvallen door een andere aanpak van de productie-uitbreiding met nieuwe modellen.

De aandelen van Alphabet daalde met 5,0 procent. Het kwartaalrapport voedde zorgen over de grote investeringen in AI, terwijl de groei van de advertentie-inkomsten vertraagde.

Andere grote technologieaandelen daalden mee met Alphabet en Tesla. Nvidia verloor 6,8 procent, Meta daalde 5,6 procent, Microsoft moest 3,6 procent inleveren, Apple 2,9 procent en Netflix wist de schade enigszins te beperken tot een verlies van 1,1 procent.

Visa daalde 4,0 procent, nadat het bedrijf een vertraging liet zien van de groei van het betaalvolume in de Verenigde Staten.

Texas Instruments overtrof de winstverwachtingen, desondanks kon het aandeel dankzij het slechte sentiment niet profiteren en slot fractioneel lager.

AT&T boekte minder omzet en winst in het tweede kwartaal, maar haalde wel veel klanten binnen. Het aandeel kon 5,2 procent bijschrijven.

Assure Holdings meldde dat de beursnotering door Nasdaq wordt beëindigd en de handel in de effecten van het bedrijf zal worden geschorst. Het aandeel daalde maar liefst met 67 procent.

Het aardappel- en frietbedrijf Lamb Weston daalde met ruim 28 procent na het uitbrengen van een teleurstellend rapport over het fiscale vierde kwartaal.

Het zonne-energiebedrijf Enphase Energy steeg met 12,8 procent na het publiceren van verwachtingen voor het derde kwartaal, die sterker waren dan verwacht.

Nabeurs overtrof IBM de verwachtingen en wist het aandeel ongeveer 3 procent te stijgen

S&P 500 index                   5.427,13 (-2,3%)
Dow Jones index            39.853,87 (-1,3%)
Nasdaq Composite           17.342,41 (-3,6%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden donderdag stevig in het rood.

Nikkei 225                     38.023,23 (-2,9%)
Shanghai Composite      2.889,62 (-0,4%)
Hang Seng                    17.064,97 (-1,4%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0837. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,0859 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,0849 op de borden.  

USD/JPY Yen   152,57

EUR/USD Euro  1,0837
EUR/JPY Yen   165,34

MACRO-AGENDA:

08:45 Ondernemersvertrouwen – Juli (Fra)
10:00 Ifo ondernemersvertrouwen – Juli (Dld)
14:30 Steunaanvragen – Wekelijks (VS)
14:30 Economische groei – Tweede kwartaal (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

07:00 Aalberts – Cijfers tweede kwartaal
07:00 Arcadis – Cijfers tweede kwartaal
07:00 BAM – Cijfers tweede kwartaal
07:00 Besi – Cijfers tweede kwartaal
07:00 Flow Traders – Cijfers tweede kwartaal
07:00 Vastned – Cijfers tweede kwartaal
07:15 Air France-KLM – Cijfers tweede kwartaal
07:00 Argenx – Halfjaarcijfers
07:00 UCB – Halfjaarcijfers
07:00 Dassault – Cijfers tweede kwartaal (Fra)
07:00 Renault – Cijfers tweede kwartaal (Fra)
13:00 AbbVie – Cijfers tweede kwartaal (VS)
13:00 American Airlines – Cijfers tweede kwartaal (VS)
13:00 Dow – Cijfers tweede kwartaal (VS)
13:00 Harley-Davidson – Cijfers tweede kwartaal (VS)
13:00 Honeywell – Cijfers tweede kwartaal (VS)


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.