Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Wall Street koerst af op lichtgroene opening

Wall Street koerst af op lichtgroene opening
25 jul 2024 om 14:55

 De Amerikaanse beurzen stevenen donderdag af op een licht hogere opening, na de koersval van woensdag. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel 0,1 procent in het groen. De Nasdaq lijkt ook 0,1 procent hoger van start te gaan.

Tegenvallende winsten eerder deze week van Tesla en Alphabet hebben de zorgen over te hoge waarderingen en de AI-hype versterkt.

Zwakke cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt en alarmerende opmerkingen van voormalig voorzitter William Dudley van de New York Fed dat de Amerikaanse centrale bank volgende week de rente moet verlagen om een mogelijke recessie te voorkomen, zijn volgens beleggers eveneens verantwoordelijk voor de pijn in de markt.

“Er verschijnen steeds meer scheuren in de economie en beleggers worden wat zenuwachtiger”, zei vermogensbeheerder Invesco.

Beleggers maken zich volgens beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx mogelijk ook zorgen over de vooruitzichten voor bedrijfswinsten na de verkiezingen, “aangezien vice-president Kamala Harris beter scoort in de peilingen dan president Biden en een grotere kans lijkt te hebben om Donald Trump te verslaan. Beleggers hadden hun zinnen gezet op de zogeheten ‘Trump Trade’. Wat neerkomt op nieuwe belastingverlagingen voor bedrijven, protectionistische tarieven en minder regelgeving als Donald Trump de verkiezingen wint”, zei hij.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde donderdag 6 basispunten lager op 4,222 procent, terwijl de tweejaarsrente 3 basispunten lager noteerde op 4,377 procent.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal harder is gegroeid dan eerder gedacht. De economie groeide met 2,8 procent in het tweede kwartaal. Economen hielden vooraf gemiddeld rekening met een groeicijfer van 2,1 procent.

Het PCE-inflatiecijfer kwam conform de verwachting uit op 2,6 procent. In het eerste kwartaal was dit 3,4 procent.

Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS is vorige week gedaald met 10.000 tot 235.000 aanvragen, wat eveneens in lijn met de verwachting was.

Olie werd donderdag 1,5 procent goedkoper op 76,44 dollar per vat.

De euro/dollar noteerde op 1,0844. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0829 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0839 op de borden.

Bedrijfsnieuws

American Airlines heeft in het tweede kwartaal van 2024 een recordomzet geboekt, maar waarschuwde wel dat de winst dit jaar flink lager uitvalt dan eerder verwacht. Het aandeel noteerde voorbeurs 6,7 procent lager.

Honeywell verloor voorbeurs 4,6 procent. Het Amerikaanse bedrijf in elektronische controle- en automatiseringssystemen heeft het afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht en verhoogde de omzetraming voor het hele jaar, terwijl de schattingen voor de aangepaste winst juist naar beneden werden bijgesteld.

Dow Inc. heeft in het tweede kwartaal de omzet zien dalen en kon de analistenverwachtingen niet waarmaken. Het aandeel daalde voorbeurs 4,8 procent.

Abbvie heeft in het tweede kwartaal meer omzet geboekt, dankzij de middelen Skyrizi en Rinvoq, die de druk door de afnemende omzet van Humira verlichtten. Abbvie verhoogde donderdag ook zijn verwachting voor de winst per aandeel in 2024 iets. Toch lijkt het aandeel 2,4 procent lager te gaan starten. 

IBM noteerde voorbeurs 3,3 procent hoger, na beter dan verwachte resultaten over het tweede kwartaal.

ServiceNow steeg voorbeurs 6,1 procent, nadat het cloudsoftwarebedrijf over het tweede kwartaal een 22 procent hogere omzet rapporteerde van 2,63 miljard dollar. De omzet uit abonnementen steeg op jaarbasis met 23 procent, wat reden was om de outlook voor abonnementsinkomsten te verhogen.

Ford verloor voorbeurs 12,7 procent, nadat de autofabrikant een teleurstellende aangepaste winst rapporteerde over het tweede kwartaal, maar de winstverwachting voor het hele jaar handhaafde.

Alphabet daalde voorbeurs 0,5 procent. Het Google-moederbedrijf sloot woensdag 5 procent lager, nadat de winst- en omzetverwachtingen van Alphabet de verwachtingen overtroffen, maar de advertentie-inkomsten van YouTube teleurstelden.

Tesla noteerde voorbeurs 1,0 procent lager, nadat de maker van elektrische auto’s woensdag al 12 procent verloor, na tegenvallende kwartaalcijfers.

Nvidia noteerde 1,4 procent lager, nadat de chipfabrikant woensdag bijna 7 procent verloor. Sectorgenoot Super Micro Computer daalde woensdag 9,2 procent en noteerde donderdag voorbeurs opnieuw 2,6 procent lager.

Edwards Lifesciences daalde voorbeurs circa 23 procent, nadat het medische technologiebedrijf een teleurstellende omzet rapporteerde.

Chipotle Mexican Grill steeg 1,8 procent, nadat de burritoketen in het tweede kwartaal een 33 procent hogere winst boekte. De omzet steeg met 18 procent dankzij prijsverhogingen.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot woensdag 2,3 procent lager op 5.427,13 punten. De Dow Jones index eindigde 1,3 procent in het rood op 39.853,87 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 3,6 procent tot 17.342,41 punten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.