Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Vlakke opening AEX verwacht

Vlakke opening AEX verwacht
26 jul 2024 om 08:34

 De Amsterdamse beurs gaat vrijdag een min of meer onveranderde opening tegemoet, na opnieuw een ochtend met veel bedrijfscijfers.

Futures op de AEX noteerden een half uur voor de openingsgong 0,1 procent in het rood.

Donderdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 0,5 procent lager op 898,57 punten.

De risicobereidheid onder beleggers lijkt ook vanochtend nog niet te zijn teruggekeerd, met verdeelde openingsindicaties voor de beurzen in Europa.

De twijfel is nog steeds het gevolg van de forse verliezen op Wall Street woensdagavond, waarbij vooral techaandelen het moesten ontgelden na een tegenvallende start van het cijferseizoen voor de grote technamen. De AI-hype zorgde in de eerste jaarhelft nog voor recordkoersen, maar beleggers zijn inmiddels wat sceptisch over de bijdrage ervan aan de resultaten van techbedrijven.

Het huidige cijferseizoen heeft voor wat opschudding gezorgd in de markten, zag hoofdstrateeg Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild. “Grote verliezen voor Big Tech en de luxesector leiden tot een breed gedragen terugval. Tegelijk verlagen blue chips als Nestlé hun outlook, terwijl in de farmaceutische sector het tegenovergestelde gebeurt”, aldus Vranken, wijzend op positief nieuws van Roche en Sanofi.

De meeste Aziatische aandelenbeurzen stonden vrijdagochtend in het groen, met uitzondering van die in Shanghai, na de verliezen van eerder deze week.

Beleggers zijn vrijdag vooral gefocust op de Amerikaanse PCE-inflatie, die belangrijk is voor het monetaire beleid van de Amerikaanse Federal Reserve. Volgens analisten is deze inflatie gedaald van 2,6 naar 2,5 procent, terwijl de kerninflatie 2,6 procent is gebleven. Vanmiddag om half drie worden de cijfers gepubliceerd.

De olieprijs was donderdag, na een daling eerder op de dag, toch hoger geëindigd. Vrijdagochtend bleven de prijzen dicht bij huis en noteerde een vat Brentolie 0,1 procent hoger op 82,42 euro.

De rentes bewogen nauwelijks en de euro/dollar steeg licht naar 1,0851. 

Bedrijfsnieuws

WDP heeft in het eerste halfjaar van 2024 een stijging van de winst geboekt en de outlook voor dit jaar herhaald. De EPRA-winst steeg met 8,1 procent op jaarbasis tot 156 miljoen euro. Dat was in het eerste kwartaal nog een plus van 15,3 procent op jaarbasis. Per aandeel steeg de winst afgelopen halfjaar met 7 procent naar 0,71 euro. In de eerste drie maanden steeg de winst ook met 7 procent.

Vopak heeft vrijdag de outlook voor 2024 verhoogd, nadat in het tweede kwartaal iets minder omzet, maar wel een iets hoger resultaat werd geboekt. Vopak rekent voor heel 2024 nu op een EBITDA van 920 tot 950 miljoen euro. Eind april, tijdens de presentatie van de resultaten over het eerste kwartaal, verhoogde Vopak de outlook al naar 900 tot 940 miljoen euro, waar eerder nog werd uitgegaan van 880 tot 920 miljoen euro. 

Signify heeft in het tweede kwartaal van 2024 de omzet nauwelijks zien stijgen, de marges zien verslechteren, maar de winst viel wel hoger uit dan verwacht. De aangepaste EBITA daalde op jaarbasis naar 136 naar 118 miljoen euro, terwijl de consensus lag op 138 miljoen euro. Dat resulteerde in een marge van 7,9 procent tegen 8,3 procent vorig jaar. Hier werd rekening gehouden met een marge van 9,0 procent. Voor heel 2024 mikt het verlichtingsbedrijf op een aangepaste EBITA-marge van 10,0 tot 10,5 procent, na een marge van 10,0 procent in 2023. Eerder zei Signify te rekenen op een margeverbetering tot 50 basispunten. Vrijdag merkte het bedrijf echter op dat het vermoedelijk aan de onderkant van de bandbreedte zal uitkomen.

Heijmans heeft vrijdag de outlook voor 2024 verhoogd, nadat in de eerste zes maanden van dit jaar meer omzet en resultaat werd geboekt en er ook aanzienlijk meer woningen werden verkocht. Heijmans verwacht nu een EBITDA-marge van circa 7,5 procent voor 2024. De oude prognose lag op minimaal 6,5 procent. In 2027 kan deze marge richting de 9,0 procent oplopen.

Flow Traders heeft in het tweede kwartaal meer omzet en winst gemaakt dan een jaar geleden, maar de prestaties vielen toch tegen ten opzichte van de verwachtingen. Ook presenteerde het bedrijf nieuwe toekomstplannen, waarbij het dividend werd opgeschort.

Basic-Fit heeft een solide eerste halfjaar achter de rug, met onder meer een groei van het ledenbestand. De fitenessketen herhaalde de oulook voor heel 2024.

Ebusco heeft binnen het raamcontract met Deutsche Bahn de grootste order tot nu in wacht gesleept. Dit meldde de elektrische bussenbouwer uit Deurne vrijdagochtend. Het betreft de levering van 25 zogeheten 2.2 bussen voor de regio Speyer. Daarmee komt het totaal aantal bussen voor Deutsche Bahn op 140 bussen. Er werden vrijdag geen financiële details bekendgemaakt.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 verloor donderdag uiteindelijk 0,5 procent op 5.399,22 punten en de Nasdaq daalde 0,9 procent op 17.181,72 punten. De Dow Jones index wist dankzij IBM nog in het groen te blijven, met een winst van 0,2 procent op 39.935,07 punten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.