Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Wall Street koerst af op hogere opening

Wall Street koerst af op hogere opening
26 jul 2024 om 14:54

 De Amerikaanse beurzen stevenen vrijdag af op een hogere opening, nadat de PCE-inflatiecijfers weinig verrassingen lieten zien.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel 0,7 procent in het groen. De Nasdaq lijkt 1,0 procent hoger van start te gaan.

De PCE-kerninflatie, een belangrijke indicator voor het monetaire beleid van de Federal Reserve, bedroeg 2,6 procent op jaarbasis, net als in mei. Economen hadden ook gerekend op een kerninflatie van 2,6 procent.

De algemene prijsindex kwam uit op 2,5 procent, tegen 2,6 procent een maand eerder. Ook dit was in lijn met de verwachtingen van analisten. De inkomens stegen in juni met 0,2 procent na een toename van 0,4 procent een maand eerder. Er werd gerekend op een stijging met 0,4 procent. De bestedingen van Amerikanen stegen met 0,3 procent, na een plus van 0,4 procent in mei. Hier rekenden economen op een toename van 0,3 procent.

Donderdag waren de beurzen in Amerika nog overwegend lager geëindigd, waar eerder op de dag nog sprake was van herstel. Maar de zorgen over te hoge waarderingen wogen alsnog zwaarder.

Naar verwachting zullen de aandelenindices de week dan ook lager afsluiten. Inmiddels lijkt sprake van een bredere rotatie naar smallcaps en meer cyclische delen van de markt in anticipatie op de dalende rentes van de Fed.

Ook werd de zogenaamde ‘Trump Trade’ enigszins teruggedraaid, nu Kamala Harris een gooi doet naar het presidentschap in de VS. 

Olie werd vrijdag goedkoper. Een september-future West Texas Intermediate noteerde 0,6 procent in het rood op 77,817 dollar, terwijl voor een september-future Brent 81,90 dollar werd betaald, een daling van eveneens 0,6 procent.

In de VS liepen de kortetermijnrentes wat op, terwijl de lange termijnrentes juist licht daalden.

De euro/dollar noteerde op 1,0856. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,0852 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0847 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Colgate-Palmolive heeft de outlook voor dit jaar opnieuw verhoogd. De fabrikant verwacht nu dat de autonome omzetgroei uitkomt tussen de 6 en 8 procent tegen eerder 5 en 7 procent. Dat was al een verhoging van de eerdere prognose van 3 tot 5 procent. Op aangepaste basis wordt door Colgate-Palmolive nu een winstgroei verwacht van 8 tot 11 procent tegen eerder van 5 tot 10 procent. Het aandeel steeg voorbeurs 0,9 procent.

3M heeft sterke resultaten geboekt in het tweede kwartaal en verhoogde net als Colgate de outlook voor heel 2024. Het bedrijf houdt nu rekening met een aangepaste winst van 7,00 tot 7,30 dollar per aandeel in plaats van 6,80 tot 7,30 dollar per aandeel. De winstverwachting geldt voor de voorgezette activiteiten van 3M. Het aandeel 3M lijkt ruim 6 procent hoger te gaan openen.

DexCom, de maker van apparaten voor glucosemonitoring, daalde met 37 procent voorbeurs na het verlagen van de verkoopprognoses voor dit boekjaar. Deckers Outdoor verhoogde juist de winstvooruitzichten, nadat in het eerste kwartaal zowel de winst als de omzet de verwachtingen van analisten overtroffen.

De maker van Hoka-sneakers en Ugg-laarzen steeg met 11 procent voor de openingsbel. 

Coursera, het online leerplatform, rapporteerde goede cijfers waarmee de analistenverwachtingen werden overtroffen. Het aandeel steeg voorbeurs 25 procent

Ford Motor steeg met 0,5 procent voor de openingsbel, nadat de aandelen van de autofabrikant donderdag nog met 18,4 procent kelderden na tegenvallende kwartaalcijfers. Bovendien liet het bedrijf de winstvooruitzichten voor het jaar ongewijzigd, wat beleggers eveneens teleurstelde.

Alphabet sloot donderdag met een verlies van 3,1 procent, maar steeg met 0,1 procent voorbeurs. OpenAI kondigde aan dat het nieuwe zoekmogelijkheden op het gebied van kunstmatige intelligentie heeft getest met een tijdelijk prototype genaamd SearchGPT. Google van Alphabet is de meest dominante wereldwijde zoekmachine.

Norfolk Southern boekte in het tweede kwartaal een meevallende winst. De spoorwegmaatschappij steeg donderdag in de nabeurshandel met 6,8 procent.

Slotkoersen Wall Street

De S&P 500 verloor donderdag 0,5 procent op 5.399,22 punten en de Nasdaq daalde 0,9 procent op 17.181,72 punten. De Dow Jones index wist dankzij IBM nog in het groen te blijven, met een winst van 0,2 procent op 39.935,07 punten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.