Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursblik: lager onderliggend resultaat voorzien bij JDE Peet’s

Beursblik: lager onderliggend resultaat voorzien bij JDE Peet’s
29 jul 2024 om 15:42

 Koffiebedrijf JDE Peet’s heeft in het eerste halfjaar van 2024 meer omzet en winst geboekt, maar de onderliggende winst daalde naar verwachting iets ten opzichte van een jaar eerder. Dit blijkt uit de analistenconsensus op de website van het bedrijf.

De analisten rekenen in doorsnee op een nettowinst van 315 miljoen euro of 0,65 euro per aandeel. Een jaar eerder was dit 0,41 euro per aandeel.

De onderliggende nettowinst zou moeten uitkomen op 390 miljoen euro of 0,80 euro per aandeel. Een jaar eerder was dit 0,85 euro per aandeel.

De omzet zou moeten uitkomen op 4,12 miljard euro in het eerste halfjaar, 3,3 procent meer dan een jaar eerder. Toen kwam de omzet uit op 3,99 miljard euro.  

Autonoom steeg de omzet in de eerste zes maanden met 2,0 procent, verwachten de analisten waarvan 1,7 procent door prijsverhogingen en 0,3 procentpunt door een betere volume/mix. De groei wordt vooral voorzien in Europa door de analisten, die rekenen op 2,8 procent groei in deze regio.

Het aangepaste EBIT-resultaat zou moeten uitkomen op 601 miljoen euro. Een jaar eerder was dit 581 miljoen euro. Op autonome basis zou sprake zijn van een groei van 3,2 procent.

JDE Peet’s rekende voor de eerste jaarhelft op een lage enkelcijferige groei en voor de tweede jaarhelft op een groei van circa 5 procent.

Outlook

Voor het lopende jaar 2024 mikt JDE op een autonome omzetgroei die aan de onderkant van de middellangetermijndoelstelling van 3 tot 5 procent ligt. 

De aangepaste EBIT zal met circa 5 procent kunnen groeien, exclusief Rusland, zei het bedrijf bij de jaarcijfers in februari. De schuldratio zal rond de 3 blijven hangen, met een vrije kasstroom die boven het niveau van 2023 uit zal komen.

Ook wil JDE een stabiel dividend uitkeren, zei het bedrijf in februari. Over 2023 stelde de koffieketen een dividend voor van 0,70 euro per aandeel.

Voor heel 2024 rekent de analistenconsensus op een autonome omzetgroei van 2,9 procent bij een omzet van ruim 8,6 miljard euro en een aangepaste EBIT van 1,18 miljard euro.

JDE Peet’s publiceert de resultaten woensdag voorbeurs.

Het aandeel noteerde maandag 1,1 procent lager op 18,16 euro.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Wolters Kluwer

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.