Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Philips uitblinker op licht rood Damrak

Philips uitblinker op licht rood Damrak
29 jul 2024 om 17:57

 De Amsterdamse beurs is maandag na een groene ochtendhandel, tijdens de middagsessie alsnog weggezakt. De AEX sloot uiteindelijk 0,3 procent lager op 904,12 punten.

“De AEX index vertoont momenteel een correctiefase na een significante stijging eerder dit jaar”, zei beleggingsspecialist Justin Blekemolen van online broker Lynx, die stelde dat een diepere correctie op de loer blijft liggen.

“Vorige week werd de index op donderdag opgevangen door het steunniveau rond 897,20. We zien momenteel wat herstel, maar technisch zorgt dit nog niet voor nieuwe verbeteringen”, volgens Blekemolen.

Maandag was het verder een rustige beursdag, met een vrijwel lege bedrijfs- en economische agenda. Later in de week kunnen beleggers aan de slag met economische groeicijfers, inflatiedata uit de eurozone, de rentebesluiten van de Federal Reserve, Bank of Japan en Bank of England en de Amerikaanse banenrapporten.

“De wereldeconomie, met de VS voorop, draait redelijk goed door en centrale banken gaan de rente verlagen. Veel beter gaat het voor beleggers niet worden. Dat (geopolitieke) spanningen en individuele bedrijfsresultaten soms voor wat volatiliteit zullen zorgen is niet nieuw of verrassend. Daar zal je als belegger door of overheen moeten kijken. Koers houden is ons devies”, zei investment manager Simon Wiersma van ING.

De olieprijzen daalden licht, ondanks de toegenomen spanningen tussen Israël en Libanon na een dodelijke raketaanval van Hezbollah dit weekend.

De rentes daalden in aanloop naar de publicatie van belangrijke economische gegevens en het Amerikaanse rentebesluit. De euro/dollar handelde rond het slot op 1,0820.

Stijgers en dalers

De cijfers van Philips werden maandag met gejuich ontvangen. Het aandeel steeg 14,6 procent. ING sprak van een sterk kwartaal en Jefferies wees op de meevallende marge.

Waar Philips de uitblinker was in de AEX, was Heineken juist de gebeten hond, met een verlies van ruim 10 procent. Door een afschrijving in China boekte de brouwer verlies en de biervolumes kwamen onder de verwachting uit. Ook de outlook viel tegen, oordeelden analisten.

De daling bij Universal Music Group, na de cijfers van vorige week, zette maandag door, met een verlies van 1,0 procent. Verder leverde Besi 3,2 procent in en ASML 1,7 procent. ASMI steeg licht.

In de AMX ging Allfunds 0,5 procent hoger. De CEO van Euronext zei in de Financial Times te blijven kijken naar overnames. In het verleden heeft het beursbedrijf eens een poging gewaagd bij Allfunds, dus mogelijk dat de woorden van de topman wat fantasie in de koers van Allfunds brengen. Allfunds komt dinsdag met cijfers.

InPost won 1,1 procent en koploper Signify steeg 1,5 procent.

Flow Traders, vorige week al stevig afgestraft op de cijfers en het opschorten van het dividend, daalde maandag nog eens een procent. Just Eat Takeaway leverde 1,9 procent in, Aalberts daalde 2,1 procent en Corbion verloor zelfs 2,9 procent.

Bij de smallcaps ging NSI aan kop met een winst van 1,7 procent. Elders in Europa zaten vastgoedaandelen ook in de lift. NX Filtration steeg 0,9 procent en Theon 1,2 procent. BAM leverde liefst 9,7 procent in.

Wall Street

Rond het slot in Amsterdam noteerden de Amerikaanse beurzen verdeeld, met een bescheiden verlies voor de Dow Jones index.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Ajax

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.