Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen sluiten hoger

Europese beurzen sluiten hoger
30 jul 2024 om 18:47

De Europese beurzen zijn dinsdag overwegend hoger gesloten na bedrijfsresultaten, met goede hoop dat de Federal Reserve woensdag zal bevestigen dat in september de rente wordt verlaagd.    

De brede STOXX Europe 600 index sloot 0,5 procent hoger op 514,08 punten. De Duitse DAX steeg 0,5 procent naar 18.411,18 punten. De Franse CAC 40 klom 0,4 procent tot 7.474,94 punten. De Britse FTSE daalde 0,2 procent naar 8.274,41 punten.

De markt was dinsdag vooral gericht op bedrijfsresultaten. Woensdag zal de aandacht gericht zijn op het rentebesluit van de Fed. ING verwacht dat de Fed de markt zal voorbereiden op een renteverlaging in september. De markt rekent daar al volledig op.

Saxo Bank verwacht echter geen definitieve toezegging, daar de volgende rentevergadering nog zeven weken verwijderd is. Goldman Sachs vindt daarentegen dat de Fed best de markt zou kunnen verrassen met een renteverlaging woensdag.

Uit de eurozone kwam dinsdag tegenvallend economisch nieuws. Zo kromp de Duitse economie onverwacht in het tweede kwartaal, terwijl de inflatie er opliep van 2,2 procent in juni naar 2,3 procent in juli. In de eurozone als geheel blijft de economische groei onderliggend zwak, oordeelde ING.

“Een teleurstelling”, vond econoom Carsten Brzeski. “De licht hogere Duitse inflatie wijst niet alleen op hardnekkige inflatie, maar suggereert ook dat een renteverlaging [door de ECB] in september nog geen uitgemaakte zaak is.”

Olie werd goedkoper. Een september-future West Texas Intermediate noteerde 1,4 procent in het rood op 74,73 dollar, terwijl voor een oktober-future Brent 78,05 dollar werd betaald.

De euro/dollar noteerde op 1,0810. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er 1,0823 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Standard Chartered won bijna 6 procent na meevallende resultaten. De ruime kaspositie maakte een aandeleninkoop van 1,5 miljard euro mogelijk voor de bank. Het Spaanse Unicaja verloor juist 5 procent.

DSM-Firmenich won 5 procent na een outlookverhoging. Degroof Petercam verhoogde het koersdoel van 129,00 naar 132,00 euro. 

Alleen Adyen steeg harder in Amsterdam, met een winst van 5,5 procent, meeliftend op de outlookverhoging van het Amerikaanse PayPal. Het Franse Worldline won 1,5 procent.

Drankenfabrikant Diageo sloot ruim 5 procent lager na de eerste omzetdaling sinds de coronapandemie. In november vorig jaar was er al een winstwaarschuwing. Ook Pernod Ricard sloot 2 procent lager.

BP boekte in het tweede kwartaal verlies, maar de operationele kasstroom verbeterde en het oliebedrijf kondigde een aandeleninkoopprogramma van 3,5 miljard dollar. De koers daalde 0,3 procent.

Sage Group blijft matig groeien, oordeelde JPMorgan na de kwartaalcijfers. Het aandeel verloor 1,4 procent.

Heidelberg Materials sloot 0,9 procent lager na kwartaalcijfers die in lijn lagen met de verwachtingen voor het terugkerende EBITDA-resultaat. Wel zal het bedrijf de kosten en prijzen moeten bijstellen om te voldoen aan de consensusverwachting voor het terugkerende EBIT-resultaat van 3,22 miljard euro dit jaar, meent RBC.

Safran was een sterke stijger in Parijs en Sartorius in Frankfurt.

Het aandeel ASML sloot licht lager, net onder 806 euro, ondanks een adviesverhoging bij Barclays. De analisten verhoogden het koersdoel van 930 tot 1.150 euro. Sectorgenoot STMicroelectronics verloor 2,1 procent. 

UCB won 0,6 procent in Brussel na koersdoelverhogingen bij Deutsche Bank en UBS.

Wall Street

Rond het slot in Amsterdam noteerden de Amerikaanse beurzen overwegend lager, met een verlies van 1,5 procent voor de Nasdaq.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers ABN AMRO

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.