Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Nasdaq daalt in afwachting Microsoft

Nasdaq daalt in afwachting Microsoft
30 jul 2024 om 20:37

De Amerikaanse beurzen stonden dinsdagavond overwegend lager na bedrijfsresultaten van onder andere PayPal en Procter & Gamble en in afwachting van die van technologiereus Microsoft.

De brede S&P500 index daalde 0,6 procent tot 5.433,70 punten en technologie-index Nasdaq daalde 1,2 procent. De Dow Jones-index steeg 0,4 procent tot 40.688,51 punten.  

Het volume was hoog vergeleken met maandag, toen Wall Street dicht bij huis bleef.

De technologiesector wacht op resultaten van grote technologiebedrijven voor hints over de toekomstige groei van de investeringen in AI. Zo opent Microsoft na het slot in New York de boeken, net als Advanced Micro Devices. Later in de week is het ook nog de beurt aan Meta, Amazon en Apple.

De markt kijkt met een schuin oog naar de monetaire beleidsvergadering van de Federal Reserve die dinsdag begon en woensdag eindigt met een rentebesluit. Verwacht wordt een ongewijzigde rente en mogelijk een  aankondiging van een renteverlaging in september, hoewel die ook later kan komen. 

“Er is weinig kans dat Powell een sterk signaal afgeeft voor een verlaging in september”, denken economen van Pictet Wealth Management. Mogelijk zal voorzitter Powell de Jackson Hole-bijeenkomst van centrale banken eind augustus hiervoor gebruiken.

De euro/dollar handelde licht lager op 1,0815. 

Economisch nieuws was er over het Amerikaanse consumentenvertrouwen, dat verbeterde, volgens Conference Board, en het aantal vacatures dat stabiel bleek. 

De olieprijzen noteerden rond hun laagste niveau in twee maanden, door zorgen over de zwakkere vraag in China. “China is belangrijk voor de mondiale oliebalans, omdat het land in 2024 naar verwachting goed zal zijn voor meer dan 50 procent van de mondiale groei van de olievraag, dus een vertraging daar kan de balans drastisch veranderen”, aldus ING.

Bedrijfsnieuws

Tesla roept meer dan 1,8 miljoen auto’s in de VS terug vanwege een softwareprobleem dat ertoe kan leiden dat de motorkap volledig opengaat en het zicht van de bestuurder belemmert. Het aandeel verloor 4 procent.

Farmabedrijven Pfizer en Merck de boeken, net als retailreus Procter & Gamble. Microsoft doet dit na het slot. De markt verwacht een winststijging van 2,69 naar 2,93 dollar in het vierde kwartaal, met een omzetverbetering van 56,19 naar 64,37 miljard dollar. Het aandeel Microsoft bewoog nauwelijks voorbeurs.

Procter & Gamble leverde 5,5 procent in. De kwartaalomzet stelde teleur en een solide outlook kon beleggers niet overtuigen.  

PayPal steeg 8 procent na een sterk tweede kwartaal waardoor de outlook voor het boekjaar kon worden verhoogd.

Ook Pfizer werd opnieuw positiever over de verwachte jaarresultaten na een sterk eerste halfjaar. Het aandeel steeg 2,4 procent.

Sectorgenoot Merck verlaagde juist de outlook, wegens een afschrijving op een overname. Het aandeel daalde 10 procent. 

CrowdStrike verloor 11 procent na een bericht van CNBC dat Delta Air Lines overweegt om de cyberbeveiliger samen met Microsoft aan te klagen voor de wereldwijde computerstoring eerder deze maand.

Lattice Semiconductor leverde 8 procent in. Het gespecialiseeerde halfgeleiderbedrijf had teleurstellende kwartaalcijfers.

Voor Nvidia blijft juli een moeilijke maand, met een koersdaling van zo’n 6 procent woensdag. Dat brengt het resultaat voor de maand op een min van 15 procent. De halfgeleiderindex daalde deze maand tot nu toe ongeveer 10 procent. 

Nabeurs volgt behalve Microsoft en halfgeleiderbedrijf AMD ook koffiebedrijf Starbucks met resultaten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.