Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursblik: hogere winst Shell verwacht

Beursblik: hogere winst Shell verwacht
31 jul 2024 om 16:58

 Shell heeft in het tweede kwartaal van 2024 naar verwachting een hogere winst geboekt op jaarbasis, maar wel minder dan het voorgaande kwartaal. Dit verwachten analisten die bijdroegen aan de consensus van Vara Research in aanloop naar de kwartaalcijfers van de energiereus, donderdag voorbeurs.

In het afgelopen kwartaal verdiende Shell volgens analisten die bijdroegen aan de consensus, samengesteld door Vara Research 6,0 miljard op aangepaste basis. Dat was 7,7 miljard dollar in het eerste kwartaal van dit jaar. In het tweede kwartaal van 2023 kwam er een winst van 5,1 miljard dollar in de boeken.

De operationele vrije kasstroom van Shell wordt door de analisten geschat op circa 12,6 miljard dollar. Dat was in het eerste kwartaal van 2024 13,3 miljard dollar en bedroeg een jaar geleden in het tweede kwartaal 15,1 miljard dollar.

Begin juli kwam Shell al met een voorlopige update voor het tweede kwartaal. Bij Integrated Gas rekent Shell op een resultaat vergelijkbaar met het tweede kwartaal van 2023, maar lager dan in de eerste drie maanden van dit jaar. De productie schat Shell op 940.000 tot 980.000 vaten per dag. 

En bij Upstream mikt Shell op een productie van 1,72 tot 1,82 miljoen vaten per dag.

De gemiddelde analistenverwachting is dat de aangepaste winst bij Integrated Gas in het tweede kwartaal is uitgekomen op 2,6 miljard dollar.

Verder zei Shell te verwachten dat de resultaten bij Marketing in lijn zullen zijn met het eerste kwartaal. 

Ook maakte Shell bij de eerste update melding van een papieren afschrijving van 1,5 tot 2 miljard dollar, vooral op de activa in Singapore, maar ook op die in Rotterdam.

Chemical & Products leverde in het tweede kwartaal waarschijnlijk een aangepaste winst op van 1,2 miljard dollar, verwachten analisten. Dat was een jaar geleden nog 419 miljoen dollar en in het eerste kwartaal bedroeg dat 1,6 miljard dollar.

Voor de divisie Upstream wordt in het tweede kwartaal een winst voorzien van 2,1 miljard dollar. Dat was 3,0 miljard dollar in het eerste kwartaal van dit jaar en 1,7 miljard dollar een jaar geleden.

“Hoewel niet spectaculair”, oordeelde ING toch positief over de recente update van de energiereus. De eerder afgegeven bodems voor Integrated Gas en Upstream werden naar boven bijgesteld.

“Het lijkt erop dat de benuttingsgraad bij de raffinaderijen en de chemietak hoger was dan eerder gedacht”, aldus de analisten. 

Outlook

Shell mikt voor dit jaar op 22 tot 25 miljard dollar aan investeringen. Daarnaast streeft het bedrijf ernaar om de kosten tegen eind 2025 met 2 tot 3 miljard dollar structureel te verlagen, vergeleken met 2022.

Voor heel 2024 rekent de analistenconsensus op een aangepaste winst voor Shell van 26,3 miljard dollar. De operationele kasstroom zou op net geen 53 miljard dollar uitkomen, ruim een miljard dollar minder dan in de 2023.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.