Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursupdate: ASML trekt AEX stevig hoger

Beursupdate: ASML trekt AEX stevig hoger
31 jul 2024 om 11:47

 De Amsterdamse beurs heeft woensdag de wind in de rug, dankzij mooie koerswinsten voor de chippers en Shell.

Aan het einde van de ochtend noteerde de AEX 1,4 procent hoger op 920,59 punten.

Een bericht van Reuters dat ASML volgende maand wordt ontzien bij nieuwe exportrestricties voor halfgeleiderapparatuur voor China, deed het aandeel ASML en die van ASMI en Besi flink opveren. “Maar het was twee weken geleden ook een overdreven koersreactie”, aldus analist Michael Roeg van Degroof Petercam.

De cijfers van Microsoft werden dinsdagavond niet goed ontvangen.

Er werd door de softwaregigant voldaan aan de verwachtingen, maar alleen bij het onderdeel Azure bleef het bedrijf iets achter, en dat werd flink afgestraft.

Vanavond is het de beurt aan Meta en donderdag volgen Amazon, Intel en Apple nog.

Maar voordat Meta de boeken opent, is er eerst nog een rentebesluit van de Amerikaanse Fed.

De federal funds rate blijft naar verwachting staan op 5,25 tot 5,50 procent.

“Tijdens de FOMC-vergadering zal de Federal Reserve het monetaire beleid nog steeds ongewijzigd laten, maar wij denken dat ze deze vergadering zullen aangrijpen om de duidelijkste hint tot nu toe te geven dat ze een renteverlaging serieus beginnen te overwegen, waarschijnlijk tijdens de daaropvolgende FOMC-vergadering in september”, zei ING in een vooruitblik.

De inflatie lijkt meer onder controle. Vorige week vrijdag bleek nog dat de PCE-kerninflatie, een favoriete graadmeter van de Fed, in juni is gestabiliseerd op 2,6 procent.

ING wees verder op een afkoelende arbeidsmarkt in de VS, nu de werkloosheid stijgt, en er zijn steeds meer aanwijzingen dat de consumentenbestedingen afkoelen.

“De Fed heeft gestreefd naar een ‘zachte landing’ en als de data hen in staat stellen om [de rente] te verlagen, en het gaat zeker die kant op, dan denken wij dat ze hun kans zullen grijpen”, aldus ING.

Zojuist bleek uit cijfers van Eurostat dat de inflatie in de eurozone licht is gestegen naar 2,6 procent in juli, maar dat de kerninflatie onveranderd op 2,9 procent bleef.

De euro/dollar steeg vanochtend naar 1,0825. Olie werd ruim 2 procent duurder, nu de spanningen in het Midden-Oosten oplopen.

Stijgers en dalers

In de AEX won ASML 5,7 procent en ASMI 4,7 procent. De winst bij Besi bleef beperkt tot minder dan een procent. Shell en ArcelorMittal stegen 2,6 en 2,0 procent.

De cijfers van Wolters Kluwer leverden een koersverlies op van 3,1 procent. Toch waren de cijfers volgens ING geen verrassing.

Sectorgenoot RELX daalde met een procent.

In de AMX domineerden JDE Peet’s en Just Eat Takeaway de tabellen met winsten van 16,1 en 8,5 procent na cijfers. JDE presteerde volgens Jefferies beter dan verwacht en de koffiespecialist verhoogde ook de outlook voor 2024.

ING vond de resultaten van Just Eat per saldo ook positief. De grootste steun voor het aandeel vandaag komt volgens Hesselink van de aankondiging van een aandeleninkoopprogramma ter waarde van 150 miljoen euro, samen met het intrekken van 5 procent van de uitstaande aandelen.

Basic-Fit steeg met 2,8 procent, nadat Abrams Bison zich als aandeelhouder meldde.

Allfunds en Galapagos verloren 1,2 en 1,4 procent.

Pharming ging aan de leiding in de AScX met een winst van 2,9 procent. Ebusco daalde daarentegen met 13,5 procent na de halfjaarcijfers. Degroof Petercam halveerde na de cijfers het koersdoel voor Ebusco naar 1,50 euro.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.