Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Powell opent deur voor renteverlaging in september

Powell opent deur voor renteverlaging in september
31 jul 2024 om 21:28

 Amerikaanse aandelen reageerden positief op de uitspraken van voorzitter Jerome Powell, die zei dat een verlaging al in september tot de mogelijkheden behoort. Dit nadat woensdag het rentetarief nog onveranderd bleef.

Als het “geheel” van binnenkomende economische gegevens dit rechtvaardigt, “zou een verlaging van de beleidsrente op tafel kunnen liggen bij de volgende bijeenkomst in september”, zei Powell tegen verslaggevers. “We komen dichter bij het punt waarop het gepast is om onze beleidsrente te verlagen, maar we zijn nog niet helemaal op dat punt.”

Leden van de centrale bank zullen nog twee maanden inflatiegegevens zien voordat zij medio september opnieuw bijeenkomen.

In een nieuwe ontwikkeling hebben Fed-functionarissen ook aangegeven dat zij meer gewicht zullen toekennen aan een verzwakkende arbeidsmarkt bij de beslissing wanneer de rente moet worden verlaagd.

De verklaring van de Fed na de bijeenkomst wees op een “matigende” banengroei en stijgende werkloosheid. De verklaring introduceerde ook een nieuwe zinsnede, waarin werd gezegd dat topambtenaren “aandachtig zijn voor het risico voor beide kanten van het dubbele mandaat”.

Powell vertelde verslaggevers dat de arbeidsmarkt geen significante bron van inflatie is geweest. Het gebrek aan inflatie als gevolg van de arbeidskosten geeft de Fed meer ruimte om de rente te verlagen, ondanks een laag werkloosheidsniveau dat historisch gezien gepaard gaat met snellere inflatie.

Ten slotte blijft hij bij het verhaal dat er meer gegevens nodig zijn om het volledige vertrouwen te wekken dat de monetaire versoepeling niet te snel op gang zal komen en hij verwacht dat de Amerikaanse economie een harde landing kan vermijden.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.