Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursblik: meer renteverlagingen Bank of England te verwachten

Beursblik: meer renteverlagingen Bank of England te verwachten
1 aug 2024 om 16:14

 De Bank of England houdt zich op de vlakte over wanneer ze verwacht de rente opnieuw te verlagen, na de eerste verlaging in ruim vier jaar vanmiddag, maar beter nieuws over de diensteninflatie en de loonontwikkeling in het Verenigd Koninkrijk zouden nog één of twee renteverlagingen tegen het einde van het jaar mogelijk kunnen maken. Dit zeiden economen van ING in een reactie op het Britse rentebesluit.

De Bank of England verlaagde donderdag de rente tot 5,00 procent. “Maar als je de verklaring en de notulen van de vergadering leest, lijkt de Bank ongelooflijk terughoudend om de markten het idee te geven dat dit het begin zou kunnen zijn van een snelle verlagingscyclus”, zei ING, die ook wees op de verdeeldheid binnen het Monetary Policy Committee, met een nipte stemverhouding vandaag van 5 voor en 4 tegen een renteverlaging.

De terughoudendheid van de Bank of England met betrekking tot een volgende verlaging is niet verrassend, volgens ING. Sowieso legt de Bank of England zich niet graag op voorhand vast, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Europese Centrale Bank en de Amerikaanse Federal Reserve.

Ten tweede biedt de recente hardnekkigheid van de diensteninflatie een aantal interpretaties over de mate van prijsdruk in het Verenigd Koninkrijk. Verder lijken de monetaire beleidsmakers vrij tevreden met wat de markten op dit moment inprijzen qua renteverlagingen, aldus ING.

“Dit gezegd zijnde, denken wij dat de Bank of England de rente uiteindelijk sneller zal verlagen dan het beleidscomité momenteel bereid is toe te geven”, zei ING, die rekent op nog minstens één verlaging, vermoedelijk in november.

“En we denken dat die hoogstwaarschijnlijk gevolgd zal worden door nog een verlaging in december”, aldus ING, die een verlaging in september niet uitsluit, mits de diensteninflatie in het VK sneller afkoelt.

Uiteindelijk moet de Bank Rate volgend jaar zomer in de buurt van de 3,00 tot 3,50 procent komen, denkt ING. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.