Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen hard onderuit na teleurstellende kwartaalcijfers

Europese beurzen hard onderuit na teleurstellende kwartaalcijfers
1 aug 2024 om 18:40

 De aandelenmarkten in Europa zijn de augustusmaand negatief begonnen. De Stoxx Europe 600 index verloor donderdag 1,2 procent tot 511,83 punten. De Duitse DAX liet een verlies optekenen van 2,3 procent op 18.083,05 punten. De Franse CAC 40 daalde 2,1 procent bij een stand van 7.370,45 punten. De Britse FTSE ging 1,0 procent lager op 8.283,36 punten.

Financials en auto-aandelen gingen onderuit op de eerste dag van de nieuwe maand na teleurstellende resultaten in de sector. Verder stonden luchtvaartaandelen onder druk, nu verschillende maatschappijen hun vluchten naar het Midden-Oosten hebben gestaakt vanwege de oplopende spanningen in de regio, nadat een aantal Hamas- en Hezbollah-kopstukken werden gedood.

Naast de matige kwartaalcijfers en geopolitiek trokken de lagere koersen op Wall Street de Duitse DAX en Franse CAC 40 donderdagmiddag verder in het rood.

In New York reageerden beleggers woensdag nog positief op de woorden van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell, die bij het Amerikaanse rentebesluit liet doorschemeren dat een renteverlaging in september tot de mogelijkheden behoort.

De vraag is of dat niet te laat is. In de VS vielen de macrocijfers donderdag flink tegen. Zo stegen de wekelijkse steunaanvragen naar het hoogste niveau sinds november 2021, daalden de bouwuitgaven onverwacht en meldden zowel S&P Global als ISM een krimp in de Amerikaanse industrie. Hiermee wordt de angst gevoed dat de Fed wellicht te lang wacht met het verlagen van de rente, waardoor een zachte economische landing toch een harde landing kan worden.

Donderdag kwam de Bank of England met zijn rentebesluit. Vooraf voorspelde de markt een dubbeltje op zijn kant en dat bleek terecht want het besluit om de rente te verlagen werd met een nipte meerderheid van 5 tegen 4 genomen. Het was de eerste verlaging in ruim vier jaar.

De markten hoeven er echter niet op te rekenen dat spoedig nog een verlaging volgt, want de Bank of England hield zich wat dat betreft op de vlakte donderdag.

“Dit gezegd zijnde, denken wij dat de Bank of England de rente uiteindelijk sneller zal verlagen dan het beleidscomité momenteel bereid is toe te geven”, zei ING, rekenend op nog minstens één verlaging, vermoedelijk in november.

“En we denken dat die hoogstwaarschijnlijk gevolgd zal worden door nog een verlaging in december”, aldus ING, die een verlaging in september niet uitsluit, mits de diensteninflatie in het VK sneller afkoelt.

Op macro-economisch vlak was er donderdag verder aandacht voor Europese inkoopmanagersindices. Die toonden voor de industrie in de eurozone opnieuw krimp in juli. Hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank houdt er rekening mee dat de tegenwind de komende maanden nog aanhoudt.

De euro/dollar handelde rond het slot op 1,0791, terwijl de olieprijzen tot een half procent daalden, mogelijk vanwege de oplopende dollar. Verder daalden de obligatierentes.

Bedrijfsnieuws

Autofabrikanten stonden onder druk in Frankfurt na tegenvallende resultaten van een aantal grote spelers, waaronder BMW en Volkswagen, die met 3,1 tot 3,9 procent daalden. Verder leverde Deutsche Post 6,3 procent in. Het Duitse postbedrijf stelde teleur met de outlook voor het lopende kwartaal.

Merck KGaA deed wel goede zaken met de cijfers. Het aandeel steeg 1,5 procent. Zalando voerde de DAX aan, met een winst van 3,1 procent, terwijl vastgoedbedrijf Vonovia 2,4 procent steeg.

In Parijs waren er nauwelijks stijgers. Koploper Orange won 0,6 procent en Carrefour en Eurofins Scientific stegen licht.

Société Générale was hekkensluiter met een verlies van 9,0 procent na de bekendmaking van tegenvallende cijfers. Ook Crédit Agricole stond onder druk na het openen van de boeken. BNP Paribas verloor 3,2 procent.

Financials kenden sowieso een matige dag. In Amsterdam daalde ING met 3,9 procent en ABN AMRO verloor 5,2 procent. Laatstgenoemde maakte bekend dat CEO Robert Swaak voortijdig vertrekt. ING boekte afgelopen kwartaal minder winst door gedaalde rentebaten na de renteverlaging van de ECB, maar de inkomsten waren toch hoger dan voorzien dankzij hogere overige inkomsten. Analisten van UBS waren te spreken over de cijfers en KBC Securities verhoogde het koersdoel.

Barclays verloor 4,7 procent in Londen, ondanks beter dan verwachte cijfers en een verbeterde outlook voor de netto rentebaten.

Het Franse betaalbedrijf Worldline verlaagde de outlook voor dit jaar en dat kan dan weer gevolgen hebben voor de ramingen in de consensus. De koers leverde 15,3 procent in. Sectorgenoot Adyen daalde 2,6 procent in Amsterdam.

Ferrari heeft na een sterk tweede kwartaal, waarin de verwachtingen werden verslagen, de outlook voor heel 2024 verhoogd. Dit bleek donderdagmiddag uit de resultaten van de Italiaanse fabrikant van luxe sportwagens, waarin het in Amsterdam genoteerde Exor een belang heeft. Ferrari steeg 2,5 procent en Exor leek even mee te liften, maar sloot toch 0,9 procent lager.

ArcelorMittal heeft in het tweede kwartaal van 2024 minder winst behaald dan een kwartaal eerder, bij een licht teruggelopen omzet, maar presteerde wel beter dan analisten hadden voorzien. De koers daalde toch 4,5 procent.

Shell heeft het afgelopen kwartaal een hoger dan verwachte aangepaste winst geboekt en liet weten meer eigen aandelen te gaan inkopen. De koers daalde rond een half procent.

AB InBev boekte in het tweede kwartaal een hogere omzet, terwijl de winstgevendheid verbeterde. De outlook bleef staan. Het aandeel won 2,5 procent in Brussel.

Lufthansa kondigde aan voorlopig niet op Tel Aviv te vliegen. Lufthansa verloor 2,5 procent in Frankfurt. Sectorgenoot Air France-KLM daalde 3,6 procent.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot tot anderhalf procent in het rood.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.