Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Update: Shell presteert beter dan verwacht

Update: Shell presteert beter dan verwacht
1 aug 2024 om 09:39

 Shell heeft het afgelopen kwartaal een hoger dan verwachte aangepaste winst geboekt en liet weten meer eigen aandelen te gaan inkopen. Dit bleek donderdag uit cijfers van de energiereus.

CEO Wael Sawan sprak van sterke operationele en financiële resultaten. “We hebben onze LNG-portefeuille verder versterkt en goede vooruitgang geboekt met onze financiële doelstellingen, waaronder 1,7 miljard dollar aan structurele kostenverlagingen sinds 2022”, zei hij.

Daarbij kondigde Shell een nieuw inkoopprogramma van eigen aandelen aan voor de komende drie maanden ter waarde van 3,5 miljard dollar. Het kwartaaldividend werd vastgesteld op 0,344 dollar.

De energiereus boekte het afgelopen kwartaal een winst van 6,3 miljard dollar. Dat was 7,7 miljard dollar in het eerste kwartaal van dit jaar. In het tweede kwartaal van 2023 kwam er een winst van 5,1 miljard dollar in de boeken. Vooraf geraadpleegde analisten rekenden op een aangepaste winst van 6,0 miljard dollar.

De divisie Integrated Gas boekte een aangepaste winst van 2,7 miljard dollar, terwijl analisten rekenden op 2,6 miljard dollar. In het eerste kwartaal boekte de divisie een winst van 3,7 miljard dollar. In het tweede kwartaal van 2023 rapporteerde de energiereus een winst van 2,5 miljard dollar.

De divisie Upstream boekte een aangepaste winst van 2,3 miljard dollar. Dat was 3,0 miljard dollar in het eerste kwartaal van dit jaar en 1,7 miljard dollar een jaar geleden. Analisten rekenden op 2,1 miljard dollar.

Chemical & Products was goed voor een winst van 1,1 miljard dollar, terwijl analisten rekenden op 1,2 miljard dollar. Dat was een jaar geleden 419 miljoen dollar en in het eerste kwartaal bedroeg dat 1,6 miljard dollar.

De divisies Renewables & Energy Solutions en Corporate schreven rode cijfers met verliezen van respectievelijk 187 miljoen en 576 miljoen dollar.

De operationele vrije kasstroom bedroeg het afgelopen kwartaal 13,5 miljard dollar. Dat was in het eerste kwartaal van dit jar 13,3 miljard dollar en bedroeg een jaar geleden in het tweede kwartaal 15,1 miljard dollar. Analisten rekenden op circa 12,6 miljard dollar.

Daarnaast realiseerde Shell in de eerste helft van 2024 voor 0,7 miljard dollar aan structurele kostenbesparingen, waarmee de totale besparingen sinds 2022 uitkomen op 1,7 miljard dollar, tegenover de doelstelling om tegen eind 2025 de kosten met 2 tot 3 miljard dollar structureel te verlagen.

Outlook

Shell mikt voor dit jaar nog altijd op 22 tot 25 miljard dollar aan investeringen. 

Het aandeel Shell steeg donderdag met 1,3 procent.

Update: om meer informatie en koersreactie toe te voegen.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Merck & Co

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.