Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Valuta: euro onder druk

Valuta: euro onder druk
1 aug 2024 om 11:25

 De euro noteerde donderdag onder de 1,08 dollar, na de inkoopmanagersindices voor de industrie in de eurozone en na het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve, en in afwachting van het volgende rentebesluit, vandaag afkomstig van de Bank of England.  

“De verwachting is dat de BoE de rente vandaag dan eindelijk met 25 basispunten verlaagt”, aldus valutahandelaar Stephane van der Meer van Ebury donderdag tegen ABM Financial News. “Het heeft vandaag ook zichtbare gevolgen voor de koers van de Britse pond, die op basis van deze verwachting daalt”, aldus Van der Meer.

De daling van de euro schreef de valutahandelaar van Ebury vooral toe aan de nieuwe metingen van de verschillende industriële inkoopmanagersindices van de eurolanden die voor bijvoorbeeld Frankrijk nog meer krimp lieten zien dan eerder gedacht. 

De Fed liet de rente woensdag ongemoeid, maar Fed-voorzitter Jerome Powell zei woensdagavond wel dat een verlaging al in september tot de mogelijkheden behoort. “Als binnenkomende economische gegevens een renteverlaging rechtvaardigt, zou deze op tafel kunnen liggen bij de volgende bijeenkomst in september”, stelde Powell tegen verslaggevers. “We komen dichter bij het punt waarop het gepast is om onze beleidsrente te verlagen, maar we zijn nog niet helemaal op dat punt.”

Van der Meer wees donderdag nog op de vraag aan Powell of een afname met 50 basispunten ook tot de mogelijkheden behoort. “Daarop zei de monetaire beleidsvoerder dat een dergelijke verlaging voor dit moment geen optie is. Daar zou je uit kunnen afleiden dat dit later eventueel wel het geval is. Na het rentebesluit van de Fed en het commentaar daarbij noteerde de euro nog gewoon boven de 1,08 dollar”, aldus de valutahandelaar.

De euro noteerde donderdag 0,4 procent lager op 1,0781 dollar. De Europese munt noteerde 0,3 procent hoger op 0,8443 Britse pond. Het Britse pond daalde 0,7 procent en noteerde op 1,2770 dollar.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.