Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursblik: weer positief bedrijfsresultaat PostNL verwacht

Beursblik: weer positief bedrijfsresultaat PostNL verwacht
2 aug 2024 om 13:45

  PostNL heeft in het tweede kwartaal van 2024 vermoedelijk weer een positief bedrijfsresultaat geboekt, terwijl de vrije kasstroom verder is gedaald. Dit is de verwachting op basis van de analistenconsensus die werd samengesteld in aanloop naar de cijfers van het postbedrijf, aanstaande maandag voorbeurs.

De genormaliseerde EBIT zou afgelopen kwartaal volgens deze analisten zijn uitgekomen op 14 miljoen euro. In het eerste kwartaal kwam het resultaat nog uit op 9 miljoen euro negatief. Een jaar geleden bedroeg dit nog 18 miljoen euro.

De omzet zou in het tweede kwartaal op jaarbasis zijn gestegen van 771 miljoen naar 795 miljoen euro, denkt de markt. In het eerste kwartaal was dit nog 765 miljoen euro.

De pakketvolumes zouden in het tweede kwartaal met 7,0 procent zijn gestegen en de postvolumes juist met 4,5 procent zijn gedaald, voorspelt de consensus verder. In de eerste drie maanden van 2024 stegen de pakketvolumes met 4,6 procent, maar daalden de postvolumes met 12,5 procent.

ING rekent bij pakketten op een volumegroei binnen de doelstelling van 7 tot 10 procent en mogelijk aan de onderkant van die bandbreedte door het slechte weer in Nederland. Hierdoor werd er minder kleding besteld en bezorgd dan normaal, een categorie die goed is voor veel volume.

Vergeleken met het eerste kwartaal is dat nog altijd een versnelling. Toen was de groei op 4,6 procent bij pakketten. Ook komt het overeen met de inschatting die de analist voorafgaande aan het gesprek met het bedrijf had.

De vrije kasstroom was afgelopen kwartaal 66 miljoen euro negatief, volgens de analistenconsensus, tegenover 7 miljoen euro negatief in het eerste kwartaal van 2024. Een jaar geleden was dit nog 34 miljoen euro negatief.

Outlook

Voor 2024 verwacht PostNL nog altijd een genormaliseerde EBIT van 80 miljoen tot 110 miljoen euro en een vrije kasstroom van 0 tot 40 miljoen euro.

De analistenconsensus rekent op een genormaliseerde EBIT van 85 miljoen euro op een omzet van 3,2 miljard euro. De vrije kasstroom schatten de analisten op 22 miljoen euro.

Voor Mail in Nederland verwacht PostNL in 2024 een volumedaling van 7 tot 9 procent. “Voor de groei van binnenlandse pakketten waren de eerste tekenen van herstel te zien, in de richting van de aangenomen groei van 2 tot 4 procent voor 2024”, aldus PostNL bij de cijfers over het eerste kwartaal.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.