Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursupdate: chippers trekken AEX stevig lager

Beursupdate: chippers trekken AEX stevig lager
2 aug 2024 om 11:34

 De Amsterdamse beurs heeft het vrijdag zwaar te verduren, met de chippers stevig in het rood.

Aan het einde van de ochtend daalde de AEX met 2,0 procent tot 888,94 punten. Juli werd nog afgesloten op bijna 921 punten.

“Beleggers kennen een lastige start van de maand augustus. De steeds sterkere overtuiging dat centrale banken de beleidsrente eindelijk gaan verlagen, lijkt om te slaan in de vrees voor een ‘harde landing’ van de economie, oftewel een recessie”, analyseerde investment manager Simon Wiersma van ING de recente koersdruk.

Verder belooft het vandaag een relatief rustige dag te worden. Wel zullen beleggers uitkijken naar het Amerikaanse banenrapport.

Analisten denken dat er in juli 185.000 banen bij kwamen, na een stijging van 206.000 in juni. De werkloosheid bleef vermoedelijk onveranderd op 4,1 procent en de loongroei daalde van 3,9 naar 3,7 procent.

De euro/dollar steeg vrijdag naar 1,0821 en de Amerikaanse tienjaarsrente en de Duitse Bund zakten verder weg.

Olie werd duurder en een vat Brent olie steeg 0,5 procent naar 79,93 dollar. Vandaag lijken de oplopende spanningen in het Midden-Oosten zwaarder te wegen dan de zorgen om een eventuele recessie.

Stijgers en dalers

In de AEX gingen de chippers flink lager, na de cijfers van Intel gisterenavond. De Amerikaanse chipgigant besloot het dividend op te schorten, de investeringen te verlagen en een stevige reorganisatie aan te kondigen.

ASML verloor 7,5 procent, Besi 8,9 procent en ASMI zelfs 10,5 procent.

IMCD steeg daarentegen met bijna 11 procent na goed ontvangen cijfers in het tweede kwartaal. Verder konden alleen Philips en Ahold Delhaize een kleine winst boeken.

Flow Traders steeg 4,7 procent, nu de volatiliteit op de markten stijgt.  JDE Peet’s won 1,1 procent en Fagron 1,1 procent, geholpen door een koersdoelverhoging van KBC Securities. 

Galapagos verloor 2,8 procent na een kwartaalupdate en Aperam en Just Eat Takeaway daalden 3,7 en 3,9 procent.

Bij de smallcaps ging B&S 2,2 procent hoger. Beursgoeroe Geert Schaaij van Beursgenoten bestempelde B&S vandaag als een overnamekandidaat. 

NX Filtration verloor 4,6 procent en Brunel daalde na cijfers 8,6 procent. Toch leverden die cijfers volgens ING geen heel grote verrassingen op.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Merck & Co

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.